Експерти ФІФА позитивно оцінили процес впровадження в Україні «відеоасистента» рефері

27.11.2019
Експерти ФІФА позитивно оцінили процес впровадження в Україні «відеоасистента» рефері

Після всебічного тестування системи VAR в Україні готуються з 2020 року розпочати її повноцінне використання. (Фото з «Фейсбуку».)

Яким би перспективним та привабливим не був проєкт, у нього завжди знайдуться свої критики. 
 
 
Ідея запровадження в футболі системи відеоповторів, якi мали мінімізувати кількість суддівських помилок, від самого свого народження мала велику армію опонентів, до якої входив і колишній президент ФІФА Йозеф Блаттер.
 
 
Утім після зміни керівництва Міжнародної футбольної асоціації та появи нових облич біля керма Європейського футбольного союзу процес запуску системи VAR набув системного характеру.
 
 
Ексочільник УЄФА Мішель Платіні впевнений, що цей процес незворотний, хоча й переконаний, що VAR — це красива дурниця, котра не вирішує суть проблеми, але порушує динаміку та жвавість футбольного життя.
 
І справді, інтерпретаціями побаченого на відеоповторах займається жива людина, і у випадках iз призначенням пенальті за гру рукою у штрафному майданчику навіть після серії додаткових переглядів можуть виникнути різночитання.
 
Проте найбільше обурення у футбольній сім’ї нині викликає прискіпливість системи відеоасистента рефері. Її здатність розгледіти найдрібніше порушення в найбільш гарячі моменти поєдинку в одних випадках дозволяє арбітру скасувати неправомірне взяття воріт або ж призначити в спірному епізоді пенальті.
 
У кожному з таких випадків невдоволеною буде одна зі сторін дуелі.
А поки в топових клубних чемпіонатах Європи намагаються оптимізувати процедуру використання VAR, в Україні лише готуються до її повноцінного впровадження.
 
Останнім часом вітчизняні судді активно знайомилися з функціонуванням інноваційної системи, вивчаючи в «офлайн-режимі» відеоматеріали, отримані з матчів прем’єр-ліги. Натомість уже кілька тижнів — на поєдинках чемпіонату країни до 19 років — наші рефері користуються послугами VAR у системі реального часу.
 
Минулого ж «уїк-енду» — під час поєдинку молодіжних команд «Динамо» та «Металург» (Запоріжжя) — взаємодію вітчизняних арбітрів з їхнім «технічним помічником» на клубному стадіоні «біло-синіх» оцінювали експерти ФІФА. Після чого президент УАФ Андрій Павелко заявив, що Україна готується подати до ФІФА заяву на використання системи VAR. 
 
«Закордонні спеціалісти дали позитивні відгуки та залишились задоволені реалізацією програми дій з впровадження VAR в Україні. Повний висновок представників ФІФА буде найближчим часом відображено в спеціальному рапорті, отримавши який та завершивши виконання останніх пунктів програми, ми будемо готові подати заявку на використання системи відеоповторів у режимі онлайн. Залишилось зовсім трохи. Упевнений, 2020-й стане роком VAR в Україні», — заявив Павелко. 
 
А в числі перших вітчизняних стадіонів, які отримають сертифікат на використання VAR, очікувано будуть домашні арени грандів — НСК «Олімпійський» у Києві та «Металіст» у Харкові.