На виборах президента Румунії вдруге здобув перемогу проєвропейський Клаус Йоганніс

26.11.2019
У другому турі президентських виборів у Румунії, який відбувся у неділю, 24 листопада, переміг чинний голова держави Клаус Йоганніс.
 
Згідно з оприлюдненими в понеділок Центральним виборчим бюро Румунії майже повними результатами підрахунку голосів (99,67%), за нього віддали голоси 65,88% учасників виборів.
 
Його конкурентка, колишня прем’єрка Віоріка Денчіле, котра представляє соціал-демократів (посткомуністів), набрала 34,12% голосів, повідомляє румунська інформагенція «Медіафакс». 
 
За даними Центрального виборчого бюро, явка на виборах становила 47,6%. Це найнижчий показник iз часів падіння у країні комуністичного режиму 30 років тому. Водночас на закордонних дільницях проголосували близько мільйона громадян Румунії (932 тисячі).
 
Це також рекорд активності для діаспори та заробітчан. Зокрема, в Італії проголосували 190 тисяч громадян Румунії, у Великій Британії — 170 тисяч, у Німеччині — 155 тисяч, в  Іспанії — 132 тисячі. 
37 дільниць для голосування на виборах президента Румунії діяли в Молдові.
 
Повчальний приклад для України, яка на останніх президентських та парламентських виборах фактично проігнорувала голоси мільйонів співгромадян, які працюють за кордоном. 
 
Клаус Йоганніс, представник німецької етнічної меншини Румунії та висуванець від найстарішого політичного об’єднання країни — Націонал-ліберальної партії, відомий своєю проєвропейською позицією. Його партія прийшла до влади в країні на початку листопада, після того як парламент оголосив уряду соціал-демократів на чолі з Денчіле вотум недовіри.
 
Її уряду закидали некомпетентність, брак державних інвестицій і недостатнє використання наявних коштів ЄС. 4 листопада парламент Румунії затвердив новий уряд країни на чолі з прем’єр-міністром Людовіком Орбаном.
 
Депутат Європарламенту від Румунії, який репрезентує фракцію Європейської народної партії, а віднедавна ще й єврокомісар Зігфрід Мурешан сказав: «Переобраний на наступний п’ятирічний термін президент Йоханніс проводив свою кампанію на закликах голосувати за правову країну, за впрова­дження європейських стандартів в освіті, системі охорони здоров’я, інфраструктурі, органах управління та юстиції. Він налаштований боротися з корупцією, і на ці заклики відгукнулись громадяни, обравши саме такий вектор розвитку країни».
 
А кореспондентка «Євроньюс»  Марі Жанна Іон так прокоментувала результати виборів із Бухареста: «Нинішні вибори були не традиційною битвою лівих і правих за голоси виборців, а боротьбою між тими, хто обіцяв залишити все по-старому, і тими (а це саме переобраний президент Йоханніс), хто закликав до оновлення в політиці й до європейського шляху 
розвитку».