«Він — мій!»: МВФ вимагає гарантій неповернення ПриватБанку Коломойському, олігарх погрожує захопити силою

26.11.2019
«Він — мій!»: МВФ вимагає гарантій неповернення ПриватБанку Коломойському, олігарх погрожує захопити силою

Олігарх Коломойський готується посилати своїх людей захопити ПриватБанк силою.

Близький до нової української влади олігарх Ігор Коломойський таки всерйоз планує «повернути» собі ПриватБанк.

 

Підготовча робота для цього ведеться доволі активно, причому таємниць зі своїх приготувань Коломойський робити не хоче.

 

Тим часом влада в особі президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Олексія Гончарука, хоче вона цього чи не хоче, мусить старанно протидіяти намірам бізнесмена.

 

Адже саме таку умову — жодних спроб повернути «Приват» колишнім власникам — поставив перед нею Міжнародний валютний фонд. Від МВФ влада залежна, від Коломойського також. Як Зе-команда шукатиме вихід із глухого кута, ми зможемо побачити вже найближчим часом.

«Він — мій!»    

Колишній співвласник ПриватБанку Ігор Коломойський днями заявив у ЗМІ: він абсолютно переконаний, що вже незабаром поверне собі банк. 
 
«Міжнародний валютний фонд знає, що ПриватБанк буде повернуто мені найближчим часом», — сказав бізнесмен. 
 
Про те, що Коломойський готується йти в наступ, свідчить хоча б той факт, що  підконтрольний йому Нікопольський завод феросплавів нещодавно викупив на рік оренду парковки перед головним офісом ПриватБанку.
 
Угода була оформлена через аукціон «Прозорро». Для цього заводу феросплавів разом з іншим підприємством Коломойського — «Дніпроазотом» — довелося піти на рекордне підвищення ціни: вартість оренди в ході торгів зросла із 86 тис. гривень до одного мільйона! 
 
Раніше працівники заводу пікетували тепер уже державну фінансову установу. Зараз же  Коломойський стверджує: завод справедливо вимагає «компенсації від Привату». І при цьо­му не утримується від прямих погроз. 
 
«Якщо ПриватБанк продовжить так себе вести, я думаю, що працівники заводу можуть і зайти в ПриватБанк», — пообіцяв олігарх.

Немає закону — не буде грошей

Міжнародний валютний фонд тим часом залишається невблаганним. Розуміючи, що «повернути» Коломойському врятований державою банк — до речі, і з допомогою того ж самого МВФ — означає закласти потужну міну під українську фінансову систему, Фонд ставить категоричну умову: неможливість приватизації відібраного має бути прямо прописана у спеціальному законі. Українська влада погодилася підготувати такий документ, і, за даними міжнародних ЗМІ, робота над ним уже завершується. 
 
Утім джерела в уряді, на які посилаються вітчизняні мас­медіа, зазначають: готового тексту законопроєкту ще не існує. А робота над ним триває у вигляді ідеї. Колишній нардеп Сергій Лещенко написав із цього приводу: «Ухвалення цього закону до канікул в МВФ, які почнуться перед католицьким Різдвом, і, відповідно, виділення Україні грошей до Нового року — під питанням. Парламент має всього два сесійні тижні до кінця нинішнього року, адже останній сесійний день — 20 грудня», — написав він. 
 
Прем’єр-міністр Олексій Гончарук при цьому регулярно заявляє: ні сам банк, ні жодна копійка з його сховищ ніколи, за будь-яких обставин, не будуть повернуті Ігорю Коломойському. Гончарук зазначив: у відповідь на можливі судові рішення у справі «Привату» уряд має стратегію і готовий до будь-якого розвитку подій.