Українка Ярослава Магучих отримала від Світової легкої атлетики титул «зірки, що сходить»

26.11.2019
Українка Ярослава Магучих отримала від Світової легкої атлетики титул «зірки, що сходить»

Перший віце-президент Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій Сергій Бубка вручає нагороду переможниці в номінації «зірка, що сходить» Ярославі Магучих. (Фото з сайта uaf.org.ua.)

Закономірним підсумком сезону, в якому 18-річна Ярослава Магучих із Дніпра оновила молодіжний рекорд світу в стрибках у висоту й здобула срібну нагороду на своєму першому дорослому чемпіонаті світу, стало визнання її світовою легкоатлетичною спільнотою «зіркою, що сходить».
 
 
Під час урочистої церемонії, котру в Монако проводила Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій, талановита українська стрибунка піднялася на одну сцену з  визнаними легкоатлетами світу, хоча на початку року аж ніяк не сподівалася на подібний перебіг подій.
 
 
«Я була рада вже тому, що потрапила на чемпіонат світу в Доху. І під час кваліфікаційної сесії навіть не думала, що можу здобути медаль. Дуже вдячна всім організаторам церемонії нагородження. Ця перемога для мене дуже цінна. У мене залишаться незабутні спогади про 2019 рік, адже це був мій перший дорослий чемпіонат світу», - сказала під час нагородження Ярослава Магучих.
 
А почесну нагороду юна зірка отримала з рук легенди вітчизняного спорту Сергія Бубки.
 
Відзначимо, що в тій же Досі під час «мундіалю» на засіданні Ради Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій Бубку переобрали на посаду першого віце-президента ІААФ. За нього свої голоси віддали представники 139 національних федерацій. Власне, саме в статусі другого за рангом функціонера Світової легкої атлетики Сергій Бубка й нагороджував Магучих у Монако.
 
Прикметно, що представник української легкої атлетики також претендував і на звання кращого молодого атлета світу. 
 
За результатами сезону, вигравши чемпіонат Європи до 20 років з юніорським рекордом континенту та посівши п’яте місце на дорослому чемпіонаті світу, до п’ятірки фіналістів у номінації «Зірка, яка сходить» серед чоловіків потрапив 18-річний вітчизняний молотобоєць Михайло Кохан. Проте кращим у цій номінації став віце-чемпіон світу в Досі на дистанції 5000 м, ефіопський стаєр Селемон Барега.
 
При цьому найкращими легкоатлетами 2019 року визнано чемпіонку та рекордсменку світу з бігу на 400 метрів iз бар’єрами американку Далайлу Мухаммад та володаря найвищого результату у світі з марафону кенійця Еліуда Кіпчоге.
 
Представник Африканського континенту вдруге поспіль став «кращим легкоатлетом світу», двічі в 2019 році вразивши світ своїми досягненнями. Спочатку, в квітні, він записав до свого активу четверту за ліком перемогу на Лондонському марафоні. А в жовтні став першим у світі бігуном, кому вдалося подолати марафонську дистанцію швидше, ніж за дві години. Тоді, у Відні, були створені спеціальні для 35-річного кенійця умови, аби він переписав історію бігу на 42 км, завершивши цю знакову дистанцію з часом 1 год. 59 хв. 40,2 секунди.