Стоп-кран для парламенту: за закон про ринок землі візьметься Конституційний Суд

20.11.2019
Ніщо так не дисциплінує корпоративно-управлінську систему як реєстр судових позовів.
 
 
Навіть якщо ця система при владі. Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, виступаючи перед журналістами, заявила, що разом із колегами готує подання до Конституційного Суду України, в якому просить розглянути законність ухвалення парламентом законопроєкту про відкриття в Україні ринку сільськогосподарських земель.
 
 
Глава фракції «Батьківщина» хоче отримати від КСУ роз’яснення щодо того, чи має право Верховна Рада ухвалювати, а президент підписувати закон, який дозволяє продавати землі сільськогосподарського призначення без попереднього проведення всеукраїнського референдуму.
 
Лідер «Батьківщини» нагадує, що, згідно з Конституцією України, вся земля і надра належать народу. Власне, посилаючись на це положення головного закону України, Тимошенко й направила подання до Конституційного Суду. Крім того, нардеп направила в КСУ лист із проханням розглянути її заяву в терміновому порядку.
 
Лідер «Батьківщини» зазначила, що, згідно із законодавством, у КСУ є місяць на розгляд подання, а це означає, що парламент не має права розглядати законопроєкти, що стосуються ринку землі сільськогосподарського призначення, до отримання роз’яснень КСУ.
 
Нагадаємо, законопроєкти про земельну реформу, ініційовані президентом України Володимиром Зеленським, були підтримані українським парламентом у першому читанні 13 листопада. Проти проголосували нардепи від «Батьківщини», «Опозиційної платформи — За життя», «Європейської солідарності» і «За майбутнє». Зокрема, частина нардепів застерігала від миттєвого прибирання до рук українських чорноземів транснаціональними монстрами. Також у той день під парламентом проходили два мітинги: як противників зняття мораторію на продаж, так і прихильників такої ініціативи президента.
 
Також варто згадати, що перед тим президент Володимир Зеленський запевнив, що іноземці та іноземні компанії отримають змогу купувати українську землю лише за результатами всеукраїнського референдуму.
 
Лідер «Батьківщини» вимагала провести референдум із питання продажу землі, перш ніж виносити закон про ринок землі на голосування Верховної Ради. Попередні опитування вказували на те, що більшість українців не схвалюють ідею скасувати мораторій на продаж землі. 
 

ДОВІДКА «УМ»

Коротко зупинимось на новаціях, що їх передбачає законопроєкт Кабміну:
По-перше, з 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності.
По-друге, визначається перелік осіб, які можуть набувати право власності на землю: громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку успадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року.
По-третє, до 1 січня 2024 року забороняється продаж землі іноземцям. Ці вимоги не розповсюджуються на випадки набуття у власність земельних ділянок орендарями, які є сільськогосподарськими товаровиробниками.
По-четверте, встановлюється мінімальна стартова ціна продажу земельних ділянок (на рівні не нижче нормативної грошової оцінки).
По-п’яте, встановлюється обмеження на сукупну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яка може перебувати у власності громадянина та юридичної особи, та пов’язаних із нею осіб (35% сільськогосподарських земель об’єднаної громади, 15% сільськогосподарських земель області та 0,5% сільськогосподарських земель України).
По-шосте, забезпечується переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки.
По-сьоме, Закон «Про санкції» доповнюється новим видом санкцій — заборона на набуття у власність земельних ділянок.