Херсонці показали у Румунії виставу про заробітчан «Межа, або У контейнері»

19.11.2019
Херсонці показали у Румунії виставу про заробітчан «Межа, або У контейнері»

Олександр Книга (другий ліворуч) із акторами у Румунії. (Фото надане Театром імені Миколи Куліша.)

Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша взяв участь у щорічному Міжнародному театральному фестивалі студій і нових форм, що проходить у місті Пітешті (Румунія).
 
 
Показували виставу «Межа, або У контейнері» за п’єсою Костянтина Кеяну. Цю постановку у 2017 році здійснив режисер із Румунії Раду Гілаш разом із херсонською командою: художник-постановник — Ольга Гоноболіна, заслужений художник України; хормейстер — Ружена Рубльова, заслужена артистка України; музичне оформлення — Артем Філенко, Олег Коструб. 
 
 
Тема вистави — масове заробітчанство та виїзд за кордон, а точніше, перипетії навколо цих процесів сучасного світу. Адже багато людей — не тільки з України, а й з інших держав — шукаючи кращої долі, стають жертвами шахраїв, іноді ризикуючи навіть власним життям.
 
До речі, Театр імені Миколи Куліша вже вдруге показував цю свою виставу румунським глядачам. Минулого року «Межа» отримала Спеціальну премію від журі на 29-му Міжнародному фестивалі сучасної драматургії в Брашові. У Пітешті український колектив побував уперше. 
 
Зал був майже повний, розповів гендиректор-художній керівник Херсонського театру Олександр Книга. Вистава глядачам була зрозуміла, адже вона про події, що відбувалися у Румунії 10 років тому.
 
І додав: «Ми познайомилися з театром із Молдови, який уже запросив нас до себе в гості. Тож культурна дипломатія — в дії. Ми можемо не розуміти мову одне одного, але серця у нас відкриті для сприйняття мистецтва, і це найголовніше».
 
Виставу «Межа, або У контейнері» у Пітешті грали поза конкурсом на сцені театру Alexandru Davila, який у травні брав участь у XXI Міжнародному фестивалі «Мельпомена Таврії» з виставою «Експеримент П.». У результаті поїздки між театрами укладено угоду про співпрацю.