Українська збірна без поразок завершила відбір на ЧЄ-2020

19.11.2019
Українська збірна без поразок завершила відбір на ЧЄ-2020

Українські збірники не дозволили сербам реваншуватися за розгром у Львові. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

На заключний у відборі на ЧЄ-2020 збір підопічні Андрія Шевченка з’їжджалися без чітко вираженої турнірної мотивації, адже достроково здобули пряму перепустку на турнір, у протистоянні з чинними чемпіонами континенту — португальцями, вигравши свою групу.
 
 
Водночас перед заключним поєдинком у «пульці» — проти Сербії — очільник «синьо-жовтих» знайшов для команди непоганий мотиваційний чинник, наголосивши, що у випадку здобуття позитивного в Белграді результату (перемоги або нічиєї) збірна України потрапить до когорти перших «сіяних» під час жеребкування фінальної стадії майбутнього Євро.
 
 
Подібний же привілей, за рішенням УЄФА, дістанеться шістьом кращим командам відбору на ЧЄ-2020 і, в підсумку, збірна України зробила все, аби здобути таку перевагу.
 
У поєдинку, в якому «синьо-жовтим» постійно доводилося наздоганяти непростого суперника, уникнути поразки їм вдалося на третій доданій до основного часу хвилині, коли завдяки рикошету після удару Артема Бесєдіна м’яч опинився у сітці воріт збірної Сербії.
 
Навіть граючи за порожніх трибун, позбавлені підтримки своїх палких, а часом і гарячих уболівальників, серби прагнули реваншу за принизливе фіаско в першому колі, коли у Львові вони програли — 0:5. Наявність теоретичних шансів на другу від групи путівку на Євро також спонукала господарів до активних дій.
 
І, на думку голкіпера збірної Сербії Предрага Райковича, все йшло до того, що буде «їхній день», однак в останні миттєвості матчу відбулося щось дивне — за неймовірною траєкторією м’яч залетів до його воріт.
 
«Зрівняти рахунок було непросто, тим паче що у наших уболівальників не було можливості нас підтримати у Белграді. Проте хлопці не зупинилися, виконували до кінця те, що ми запланували, і на останніх секундах забили. Хороший вийшов матч», — резюмував Андрій Шевченко.
 
Захисник української збірної Микола Матвієнко вдало зауважив, що велике бажання завжди винагороджується. Навіть за умови, коли твоїй команді не може допомогти низка лідерів — Степаненко, Зінченко, Марлос, Коноплянка.
 
Водночас уперше у своїй історії національна збірна України провела рік без поразок. Без програних матчів пройшли підопічні Шевченка й увесь відбір на майбутнє Євро, чого раніше в подібних кваліфікаціях нашим збірникам робити не вдавалося.
 
Загалом упродовж 2019 року у восьми офіційних та двох товариських матчах синьо-жовта команда здобула сім перемог та тричі зіграла внічию.
 
При цьому останній у році тріумф хлопці Шевченка відсвяткували в контрольному матчі з Естонією, зіграному в Запоріжжі за кілька днів до візиту в Сербію.
 
Тоді, як і у матчі проти сербів, вирішальний м’яч українська команда забила в компенсований час. Уразити ворота суперника зі штрафного Роману Безусу також допоміг рикошет.
 
Хай там як, а під орудою тренерського штабу Андрія Шевченка вітчизняна національна команда досягла значного прогресу в усіх (фізичному, психологічному, тактичному) аспектах гри й тепер iз нетерпінням чекає на жеребкування фінальної частини ЧЄ (30 листопада в Бухаресті) та безпосередню участь у континентальному форумі. 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група В. Сербія — Україна — 2:2 (Тадич, 9 (пен.); Мітрович, 56 — Яремчук, 33; Бесєдін, 90+3), Португалія — Литва — 6:0, Сербія — Люксембург — 3:2, Люксембург — Португалія — 0:2.
Підсумкове становище: Україна — 20, Португалія — 17, Сербія — 14, Люксембург — 4, Литва — 1.
 
* * *
 
Товариський матч. Україна — Естонія — 1:0 (Безус, 90+5).