З Європи суне циклон: штормовий вітер та мокрий сніг накриють половину України

15.11.2019
Синоптики попереджають, що в усіх регіонах очікується штормовий вітер, а в центральній i західній частинах країни місцями пройдуть дощі зі снігом.
 
 
Після аномально теплого «бабиного літа» на початку листопада, коли температура повітря в південних регіонах сягала рекордних 20-21 градусів тепла, до нас прийшло більш відповідне осінньому сезону похолодання.
 
 
І якщо до кінця тижня температура повітря вдень доходитиме до плюс 8-12 градусів (а на півдні та заході країни — до плюс 13-19 градусів тепла), то вже з понеділка повітря прогріється не більше, ніж до 5-8 градусів.
 
«Вітер посилиться до штормових значень: він видуватиме залишки тепла та знижуватиме температуру повітря протягами навіть у квартирах, — попере­джає народний синоптик Наталія Діденко. — Найближчими днями на сході України вночі «вріже» до 5-8 градусів морозу. Трохи тепліше буде в інших регіонах, де температура повітря вдень прогріватиметься до 5-9 градусів тепла, а вночі опуститься лише до 0 градусів».
 
Рясні опади прилетять до нашої країни з південної Європи вже на початку наступного тижня, проте їх тривалість буде короткою, не більше 1-2 днів, після чого прийдуть нічні заморозки, а ранкові тумани порозганяє шквальний вітер.
 
Найактивнiше дощі атакуватимуть Закарпаття та прикарпатські області нашої країни, але дістанеться й центральній частині, тому мешканцям Києва, Житомира, Білої Церкви та міста Черкаси потрібно тримати парасольки напоготові.
 
Найтепліше традиційно буде на півдні України, хоча мешканцям Одеси, Миколаєва та Херсона доведеться пережити досить тривалий i неприємний період ранкових туманів i нічних штормових вітрів.
 
«Купа циклонів та атмосферних фронтів зараз гуляють по Європі. Після того, як закінчаться дощі, розгуляється осінній вітер, будьте обережні при штормових південно-східних поривах, — застерігає Наталія Діденко, особливо підкреслюючи, що вже з 20 листопада нічні заморозки надійно візьмуть у полон усю Україну».
 
Згідно з прогнозом синоптиків, календарна зима прийде до нашої країни трохи раніше терміну: вже з 20 листопада вночі очікується від 4 до 6 градусів морозу, а вдень не більше 3-5 градусів тепла. 
 
А от перший сніг мешканці України побачать 22-23 листопада, та, на жаль, він дуже швидко розтане, адже вже з 23-24 листопада очікується двотижневе потепління, коли й удень, і вночі на нас чекатиме плюсова температура повітря. 
 
Справжня зима дістанеться вже ближче до 12 грудня, коли майже по всій Україні пройдуть снігопади та встановиться міцний мороз.