Керівник-іноземець УПЛ Томас Грімм може достроково залишити посаду

13.11.2019
Керівник-іноземець УПЛ Томас Грімм може достроково залишити посаду

Упродовж своєї каденції на посту президента УПЛ Томас Грімм (другий ліворуч) був нечастим гостем в Україні, відвідуючи її лише на великі футбольні свята. (Фото з сайта football.ua.)

Уже другий поспіль президент Української прем’єр-ліги завершує дворічну каденцію без досягнення свого головного програмного результату.
 
 
За п’ять місяців до кінця перебування біля керма ліги швейцарець Томас Грімм не має жодних підстав говорити про можливість створення у футбольній Україні єдиного телевізійного пулу.
 
 
Попри те, що перед стартом нинішнього сезону УПЛ через тендер передала телевізійна права одному конкретному телетранслятору, поєдинки вітчизняного елітного дивізіону, як і раніше, продовжують транслюватися на каналах двох різних медіагруп.
 
 
При цьому ідея УПЛ через спортивний арбітражний суд змусити клуби-«відступники» стати під спільну ТБ-парасольку не отримала ніякого продовження.
 
«Після аналізу ситуації і довгих дискусій ми вирішили, що відкриття дисциплінарних справ проти цих клубів призведе до ескалації проблеми і закриття всіх дверей замість пошуку оптимального рішення, яке влаштує всіх до кінця цього сезону», — пояснив Томас Грімм.
 
А після невдалої спроби створення єдиного тб-пулу розпадатися почала команда самого швейцарця. На початку листопада стало відомо, що посаду першого заступника президента УПЛ залишив Маркіян Ключківський, через якого, власне, Грімм здійснював управління організацією, адже сам лише кілька разів на місяць відвідував Україну, залишаючи ненадовго свою рідну країну.
Після цього у вітчизняному футболі вельми активно почали обговорювати можливість дострокового завершення Гріммом його перебування біля керма УПЛ. 
 
Подейкують, що вже до кінця поточного року — не очікуючи на завершення дворічної каденції швейцарського функціонера, котра спливає в квітні, — можуть відбутися вибори нового очільника УПЛ.
 
«За крісло я не тримаюся, але маю ідеї, як ліга, менеджмент і співпраця з УАФ повинні виглядати. Хотілося б усе це реалізувати», — відзначив Грімм. За його словами, в нинішньому вигляді УПЛ дуже подібна до театральної декорації, оскільки головні функції — ліцензування клубів i контрольно-дисциплінарну роботу — виконують підрозділи Української футбольної асоціації (у минулому — ФФУ).
 
Варто нагадати, що ідея запрошення на посаду президента УПЛ швейцарця належала нинішньому очільнику Української футбольної асоціації Андрію Павелку, котрого Грімм називає своїм добрим товаришем. Утім у нинішніх умовах Павелко, схоже, вже не має можливостей безапеляційно підтримувати свого протеже, й невдоволені роботою Грімма клуби прагнуть якнайшвидше знайти йому заміну. Расистський скандал, котрий спалахнув після матчу «Шахтаря» та «Динамо», може прискорити цей процес, адже в самій УПЛ заявили, що в контексті цієї неприємної історії важливо змінити комунікацію з клубами.
 
Серед можливих кандидатів на пост нового очільника УПЛ називають керівника спортивних проєктів «1+1 медіа» Степана Щербачова та екс-директора «Арсенала-Київ» Олександра Москаленка. Примітно, що перший кандидат, котрий, до слова, є сином знаного вітчизняного спортивного журналіста Валентина Щербачова, є так би мовити креатурою Ігоря Коломойського, медіагрупа котрого транслює поєдинки п’яти клубів еліти. Іншу ж сторону з семи колективів, в авангарді котрої стоїть «Шахтар» Ріната Ахметова, репрезентує менеджер, у котрого після припинення «канонірами» своєї професіональної історії, як видно, вивільнився час для інших проєктів.
 
Хоча не виключено, що в боротьбі за крісло президента УПЛ «Шахтар» зробить ставку на свої власні кадри й висуне на посаду очільника ліги Олександра Денисова — керівника групи телеканалів «Футбол», котра саме й виграла тендер на трансляцію поєдинків елітного дивізіону вітчизняного футболу. 
 
Схоже, що вибори нового очільника Української прем’єр-ліги перетворяться на протистояння медіагруп, які в майбутньому прагнутимуть розширити своє футбольне «покриття».
 
За існуючого розподілу «тб-квот» (сім проти п’яти) представникові групи «плюсів» буде складно взяти гору в цих перегонах. Відтак не виключено, що крапку у виборчому процесі спробують поставити по завершенні поточного сезону, коли в умовах розширення ліги відбудеться відчутне її переформатування.