Росія не заспокоюється: головне про затримання ветерана АТО Мазура у Польщі

12.11.2019
Росія не заспокоюється: головне про затримання ветерана АТО Мазура у Польщі

«Тополя» на волі.

Один iз лідерів УНА-УНСО й ветеран АТО Ігор Мазур (псевдо «Тополя»), який також є співробітником Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини, наразі перебуває на поруках генерального консула України в Любліні й очікує на рішення польського суду щодо можливої екстрадиції до Росії або відмови у ній. 
 
 
Минулої суботи «Тополя» прямував до Варшави для участі в конференції на запрошення ексвіцеспікера Польщі, але був затриманий польськими прикордонниками у пункті пропуску Дорогуск за запитом РФ.
 
Причиною затримання стало те, що Росія подала його у міжнародний розшук в Інтерпол, звинувативши в участі на боці повстанців у двох Чеченських війнах у 1994-2000 роках.
 
 
Затримання Мазура спричинило резонанс не лише в Українi, а й у Польщі. Зокрема, в Києві під посольством Польщі відбулася мирна акція на підтримку ветерана-добровольця, учасники якої наголосили дипломатам Польщі, що в їхній країні затримано невинного на догоду Кремлю. 
 
Тоді як віцеспікер Сейму Польщі Малґожата Ґошєвська запевнила того ж дня у «Фейсбуцi», що затримання Ігоря Мазура є «винятково технічним» виконанням Республікою міжнародних угод i зобов’язань. На її думку, «відважний громадянський активіст і ветеран війни на Донбасі, Грузії та Чечні став жертвою дій східних сусідів». 
 
У свою чергу, в МВС України також заявили, що Росія неправомірно використала канали й інструменти Інтерполу для політично вмотивованих переслідувань громадян України. На думку міністра МВС Арсена Авакова, таким чином Росія порушила статті 2 і 3 статуту Інтерполу, які забороняють необґрунтоване переслідування, а також втручання у справи військового, політичного, релігійного і расового характеру.
 
«МВС привернуло увагу і компетентних органів Польщі до факту грубого порушення росіянами статуту та правил Інтерполу, а також інших норм міжнародного законодавства. МВС висловлює сподівання на швидкий, об’єктивний i законний розгляд ними цієї справи, яка є повністю сфабрикованою на догоду Кремлю», — заявив пан Аваков.
 
Уже в неділю Мазура допитали в окружній прокуратурі міста Хелм, а потім передали на поруки генконсула України у Любліні Василя Павлюка. На час очікування та розгляду екстрадиційного запиту в польському суді пан Мазур проживатиме саме в генеральному консульстві України. 
 
Сам ветеран АТО під час пресконференції в Любліні заявив, що Інтерпол «здався» під тиском РФ і включив фігурантів порушеної у РФ кримінальної справи до своєї бази: «Інтерпол, який раніше не ставив у чорний список тих, хто на Кавказі висвітлював ті злочини, які робила російська армія в 90-х роках, у Грузії й Чечні, зараз включив нас у розшук. Я не виключаю, що, крім мене, й інші можуть бути у списку».
 
І додав, що не брав участі в бойових діях у Чечні, в чому його звинувачує РФ, а перебував там з іншими друзями, як журналіст, бо працював у пресцентрі «Вільний Кавказ».
 
«Воно трошки смішно, якби не було так грішно. По тій справі, що й я, проходить Арсеній Яценюк, брати Тягнибоки, Дмитро Ярош і ще десь п’ятеро хлопців. По ній же проходив і Микола Карпюк і Станіслав Клих, які ніколи не були в Чечні, але це не було важливо для російського «правосуддя». У цій справі деякий час проходив пан Юрій Шухевич, який сліпий. Але оскільки він належить до керівництва УНА-УНСО, то він також проходить у цій справі. Ярослава Лагнюка, нашого голову виконкому, якому на той час було 3,5 року, теж включили за цiєю справою, що він так само «закатував» 10 росіян, брав участь у бойо­вих діях. Вони навіть не подивилися, що він 1991 року народження», — підсумував один із лідерів УНА-УНСО.
 
Водночас посол України у Польщі Андрій Дещиця заявив, що звільнення українця Мазура з-під арешту — це лише половина шляху. Бо тепер потрібно довести його невинуватість і повернути в Україну.