У Дніпро-Бузькому лимані стався масовий мор риби

06.11.2019
Берег річки Дніпро у Херсонській області усіяний мертвою рибою: щось з’їдять чайки, щось розтягнуть звірі, а решта потрапить на стихійні міські ринки…
 
Співробітники Херсонського рибоохоронного патруля зафіксували масовий мор риби неподалік піщаного кар’єру Херсонського морського торгового порту.
 
Загальна кількість загиблих водних біоресурсів — близько 2 мільйонів особин: тарань (близько 960 тис.штук), плоскирка — не менше 933 тис. штук, судак (молодь) — 30 тис. особин, а також короп — 9 тис. штук. Ділянка водо­йми, на якій зафіксована загибель риби, становить 300 метрів у довжину та 10 метрів у ширину.
 
При візуальному огляді патрульні встановили, що вода має неприємний специфічний запах сірководню. За попередніми висновками працівників рибоохоронного патруля станом на 4 листопада, причиною загибелі риби стали роботи з поглиблення дна з метою видобутку піску. Як результат — порушився рельєф дна, де містився отруйний сірководень. Саме він і викликав задуху риби.
 
Директор департаменту екології Херсонської ОДА Юрій Попутько заявив, що «це одне з наймасштабніших екологічних лих за останні десятиріччя на Херсонщині», бо катастрофа сталася саме у тому кар’єрі, куди риба за­йшла на зимівлю. Це означає, що навесні наступного року кількість риби та річкових мешканців у Дніпрі та її притоках різко зменшиться.
 
На місці природної катастрофи працюють співробітники Херсонської екологічної інспекції, оцінюють збиток, заподіяний навколишньому середовищу, а також представники екологічної інспекції Чорного моря та слідчо-оперативної групи Голопристанського відділку поліції.
 
На думку директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА Юрія Попутька, паралельно потрібно силами Держпродспоживслужби моніторити навколишні ринки, бо місцеві жителі вже прибули на місце екологічної катастрофи та старанно збирають загиблу рибу, напевно, щоб потім продати її.
 
Як повідомив заступник начальника облУМВС Одеської області Микола Вербицький, за фактом масової загибелі риби слідчі Голопристанського відділку поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 2 статті 242 КК України («Порушення правил охорони вод»).
 
Призначено проведення необхідних експертиз повітря, води та ґрунту, дослідження проведуть фахівці-екологи з Одеської області. 
 
У разі підтвердження порушення правил охорони вод винним особам загрожує обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років.