Правозахисники презентували діджитал-інструменти, які допоможуть захиститися активістам і журналістам

06.11.2019
Правозахисники презентували діджитал-інструменти, які допоможуть захиститися активістам і журналістам

Ганна Рожкова.

Правозахисники вважають, що в Україні не вистачає дієвого інструменту політичної відповідальності окремих можновладців за переслідування громадських активістів і журналістів. 
 
Про це йшлося під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі на тему «Як зупинити тиск на журналістів».
 
Зокрема, учасники констатували, що протягом останніх років в Україні зафіксовано велику кількість незаконних дій щодо громадських активістів та журналістів, як на центральному рівні, так і в регіонах.
 
Ідеться про використання юридичних механізмів «правопохоронцями» (відкриття кримінальних чи адміністративних проваджень), а також про традиційне залякування розслідувачів — підпал авто, погрози розправою, дискредитація, залякування, побиття, пошкодження майна тощо.
 
«Одеса і Київ стали «лідерами тиску» на представників громадянського суспільства. Правоохоронні органи повинні проводити ефективне розслідування нападів на громадських активістів і журналістів. Керівник МВС Арсен Аваков повинен понести персональну політичну відповідальність за відсутність результатів розслідувань щодо нападів на активістів та піти у відставку», — переконана співкоординаторка проєкту «Посилення системи громадських активістів» Ганна Рожкова. 
 
За даними правозахисників, лише за період iз квітня по вересень 2019 року в Україні зафіксовано 68 випадків тиску на активістів із використанням різних методів. Серед них — резонансна справа «13 друзів Солінгу», справа Протасового Яру, перешкоджання діяльності оранізації «Відсіч» та багато індивідуальних інцидентів. 
 
Утім активісти і журналісти не повинні лише фіксувати випадки тиску та протидії. Оскільки саме безпека є важливою складовою їхньої діяльності, варто знати, як захистити не лише інших, а й себе. 
Голова громадської організації «ЗахисТИ» Анастасія Семка презентувала діджитал-інструменти для допомоги активістам у питаннях безпеки.
 
За її словами, ці інструменти навчать їх, як діяти в критичних ситуаціях, та повідомлять близьких про те, що конкретний користувач перебуває в небезпеці. 
 
«Безпека — це завжди комплекс дій. Кожен активіст має бути обізнаний у питанні правового та фізичного захисту», — переконана пані Семка.
 
Серед інструментів варто відзначити онлайн-додаток «Твоя безпека», який за одного натискання кнопки надсилає довіреним контактам геолокацію, зберігає фото та відео на захищений сервер. Допомогти активістам покликаний і чат-бот у «Телеграмі» Activist’s advisor, який надає короткі та чіткі відповіді, як діяти активісту, коли йому загрожує небезпека і як реагувати на погрози.
Усі діджитал-інструменти доступні на сайті проєкту «Посилення системи захисту активістів».