Херсонщина несподівано вибилась у лідери з настригу від однієї вівці

06.11.2019
На тлі скорочення поголів’я овець у цілому по Україні Херсонська область змогла зайняти провідні позиції та вибитися у лідери з настригу від однієї вівці.
 
 
Південна область посіла перше місце у загальнодержавному рейтингу із середнім результатом по регіону — 3 кг вовни з кожної вівці.
 
 
Тоді як такий середній показник по країні — утричі менший, 1 кілограм.
 
 
Основним фактором для розвитку вівчар­ства стала потужна наукова база, яка представлена Інститутом тваринництва степових районів «Асканія-Нова», Херсонським державним аграрним університетом, а також власне селекційна розробка херсонських вчених, а ще наявність підприємств, які традиційно займаються розведенням овець у регіоні. 
 
Завдяки активній роботі у цьому році на Херсонщині з’явилися бройлерні ягнята та вівці романівської породи з найкращою у світі овчиною. Як повідомляє Департамент агропромислового розвитку Херсонської ОДА, бройлерних ягнят отримали шляхом схрещування генотипів трьох м’ясних порід: двох закордонних та однієї української — асканійської селекції.
 
— Ми вже отримали у другому поколінні генотипи, які добре почуваються на півдні України, — розповів директор Інституту тваринництва «Асканія-Нова» — Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства Юрій Вдовиченко. — Всі селекційні розробки проводяться з урахуванням сучасних вимог. 
 
На півдні України вівчарство знову поступово стає популярним та перспективним бізнесом. Покупці з Туреччини вже зацікавилися можливістю купити на Херсонщині 10 тисяч голів живих романівських овець молодого віку для розведення на території своєї держави.
 
Овечу вовну охоче використовують для виробництва одягу, ковдр, подушок та інших предметів побуту. Хоча вівчарам вовною займатися невигідно, адже закупівельна ціна сировини навіть із цінних порід невисока.
 
Наприклад, у минулому році кілограм напівтонкорунної вовни у фермерів купували за ціною від 20 до 40 гривень. Для порівняння: стрижка однієї вівці обходиться приблизно у 25 гривень.
 
— Херсонщина має сприятливі кліматичні умови для розвитку вівчарства, його відро­дження доцільне та економічно обґрунтоване, — каже голова облдержадміністрації Юрій Гусєв.