Двоє українських легкоатлетів претендують на авторитетні відзнаки Міжнародної легкоатлетичної асоціації

06.11.2019
Двоє українських легкоатлетів претендують на авторитетні відзнаки Міжнародної легкоатлетичної асоціації

Метальник молота Михайло Кохан... (Фото з сайта segodnya.ua.)

Отримавши від Європейського олімпійського комітету звання кращої молодої спортсменки Старого світу, а також здобувши титул «зірки, що сходить» від Європейської легкої атлетики, 18-річна майстриня стрибків у висоту Ярослава Магучих продовжила пожинати плоди свого успішного виступу на нещодавньому чемпіонаті світу в Досі, де вона з молодіжним рекордом планети здобула срібну медаль.
 
Для чергової порції відзнак разом зі своїм тренером вона завітала на урочистості до «губернатора» області у своєму рідному Дніпрі.
 
У розмові з керівником Дніпропетровської ОДА Олександром Бондаренком спортсменка розповіла про окремі секрети свого стрімкого спортивного злету.
 
«Планетарна медаль для мене особливо дорога, адже в Досі був мій перший дорослий чемпіонат світу. А в моїх перемогах є велика заслуга мого тренера Тетяни Степанової, з якою я працюю вже дев’ять років. Коли я готуюся до відповідальних змагань, то думаю не про конкретний результат, а налаштовуюсь на хороший виступ, абстрагуючись водночас від масштабності події», — розповіла Магучих.
 
За словами наставниці, Ярослава в Катарі пройшла тяжке випробування, адже там, у секторі, їй протистояли старші за неї спортсменки.
 
«Суперниць вона взяла характером, реалізувавши таким чином одну зі своїх дитячих мрій. Проте є у Ярослави ще одна мета — Олімпіада в Токіо, і ми будемо робити все, аби гідно там виступити й захистити честь країни», — відзначила Тетяна Степанова. Як наголосила Магучих, уже найближчими днями вона розпочне свою підготовку до літніх Ігор-2020 — важливої та відповідальної місії.
 
...і стрибунка у висоту Ярослава Магучих — обоє 
претендують на звання кращого молодого атлета у світі.
Фото з сайта sportarena.today.
 
Проте, мабуть, у своєму тренувальному плані юній атлетці незабаром доведеться зробити паузу, аби взяти участь у галавечорі Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій, який відбудеться 23 листопада в Монако. Того дня в карликовому князівстві на березі Середземного моря має відбутися нагородження переможниці в номінації «краща молода легкоатлетка світу», й однією з головних претенденток на цей титул є українка Магучих.
 
Загалом, поміж п’яти номінанток на почесну нагороду Ярослава єдина, хто має медаль чемпіонату світу в Досі. Утім кожна з її віртуальних суперниць має свої козирі.
 
Брітані Андерсон з Ямайки — володарка рекорду світу U20 в бігу на 100 метрів з бар’єрами, Лемлем Хайлу з Ефіопії належить кращий результат «молодіжного» сезону в бігу на 1500 м, Гленда Морейон з Еквадору, котра спеціалізується на спортивній ходьбі, була кращою за часом у 2019 році на дистанції 20 км, а Ша’Каррі Річардсон зi США встановила одразу два молодіжнi рекорди світу— на дистанції 100 та 200 метрів. 
 
Можливо, з дещо меншими шансами на успіх, але з нетерпінням церемонії World Athletics Awards чекатиме й перспективний вітчизняний метальник молота Михайло Кохан. Експерти Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій включили його до п’ятірки претендентів на звання кращого молодого атлета у світі в 2019 році.
 
Нагадаємо, що на ЧС-2019 у Катарі, показавши сьомий результат у кваліфікації, Кохан став наймолодшим в історії фіналістом «мундіалю» у своїй дисципліні.
 
При цьому кращий результат Михайла на турнірі — 77,37 м, з яким він посів підсумкове п’яте місце, став третім кращим результатом в історії серед спортсменів до 20 років.
 
Головними ж конкурентами Кохана у боротьбі за титул «зірки, що сходить у легкоатлетичному світі», будуть двоє срібних призерів ЧС-2019 з Ефіопії — майстер бігу на 5000 м Селемон Барега та спеціаліст у подоланні перешкод на дистанції 3000 м Ламеха Гірма.
 
Також варто додати, що батько й особистий тренер Михайла Кохана — Сергій Кохан — отримав нагороду кращого наставника на нещодавній церемонії нагородження Європейської легкої атлетики Golden Tracks у Таллінні. 

ОРГПИТАННЯ

Готуй сани влітку

Варто відзначити, що в Національному олімпійському комітеті України сьогодні готуються не лише до майбутньої літньої Олімпіади в Токіо, а й думають про підготовку олімпійців до «білих» Ігор-2022, які відбудуться в Пекіні.
 
Як повідомила пресслужба НОК, iз 1 листопада 2019 року й до завершення самих зимових Ігор 30 провідних спортсменів елітної групи з біатлону, фристайлу, фігурного катання, санного спорту, лижних гонок, сноубордингу та скелетону, щомісяця отримуватимуть стипендії від Національного олімпійського комітету України. Загальний же обсяг фінансування становитиме 10,5 мільйона гривень. 
 
«Підтримка атлетів є пріоритетним напрямом у діяльності Національного олімпійського комітету. Ми завжди знаходимо шляхи допомоги нашим спортсменам, яка є вкрай важливою. Впевнений, що ці персональні стипендії сприятимуть кращій підготовці українців до зимових Олімпійських ігор у Пекіні-2022», — наголосив президент НОК Сергій Бубка.