Еліна Світоліна не здобула за сезон жодного трофею, але заробила рекордні призові

05.11.2019
Еліна Світоліна не здобула за сезон жодного трофею, але заробила рекордні призові

У фіналі Підсумкового турніру 2019 року Еліна Світоліна поступилася першій ракетці планети Ешлі Барті з Австралії. (Фото з сайта tennisua.org.)

Парадокс, але факт залишається фактом. Не вигравши в 2019 році жодного трофею, перша ракетка України Еліна Світоліна заробила в нинішньому сезоні рекордні у своїй кар’єрі призові, левову частку яких вона отримала за участь у фіналі Підсумкового турніру WTA.
 
 
Як і рік тому, прима українського тенісу знову грала у вирішальному матчі турнірних баталій восьми кращих тенісисток сезону, проте повторити минулорічний успіх і захистити звання переможниці «WTA Фіналів» Світоліній не вдалося.
 
 
«Мені не вдалося скористатися своїми шансами на успіх», — відзначила українська тенісистка.
 
Попри те, що у всіх попередніх протистояннях з австралійкою Ешлі Барті переможницею виходила Еліна, у фіналі «Підсумків 2019 року» тріумфувала представниця Зеленого континенту (6:4, 6:3), підтвердивши таким чином закономірність того, що саме їй належить звання першої ракетки світу.
 
«Найбільше мене розчарувало те, що в цьому році я не змогла виграти жодного титулу. У Шеньчжені у мене була остання можливість зробити це. До мети я підійшла зовсім близько, але перемогти не змогла. Але я позитивно дивлюся на «Підсумковий турнір»-2019. Тут я виграла чотири поєдинки, й усе ж таки це хороше завершення сезону», — наголосила Світоліна.
 
Здолавши у групі Кароліну Плішкову (друга «сіяна»), Сімону Халеп (5) та Софію Кенін, котра по ходу змагань замінила посіяну під шостим номером Б’янку Андреєску, Еліна достроково й з першого місця в квартеті пробилася до півфіналу, де переграла Белінду Бенчич зі Швейцарії (7) — 7:5, 3:6, 4:1 відмова.
 
Відзначимо, що перед вирішальним поєдинком з Барті упродовж трьох років Світоліна виграла на «Підсумках року» десять матчів поспіль. Продовженню ж цієї вражаючої серії Еліни завадила краща тенісистка планети.
 
Цікаво, що попередній сезон Барті завершила на 15-й сходинці табеля про ранги WTA, нинішній же рік, упродовж якого вона виграла «Ролан Гаррос» та Підсумковий турнір, австралійка завершує на чільній позиції рейтингу.
 
При цьому Світоліна закінчить 2019 рік на шостому місці в табелі Жіночої тенісної асоціації, тоді як на старт турніру в Шеньчжені вона виходила у статусі восьмої ракетки світу.
 
На додачу до рейтингових очок за минулий рік Еліна заробила 6,1 мільйона доларів США призових. Водночас друга тенісистка України Даяна Ястремська в оновленому рейтингу WTA піднялася на 22-гу сходинку, вкотре оновивши свій рейтинговий рекорд.