Штаб ООС навмисне занижує в офіційній статистиці кількість обстрілів — військовий волонтер

01.11.2019
За минулі дві доби офіційно зафіксовано 28 випадків порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками.
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил iз заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, із гранатометів різних систем, стрілецької зброї та протитанковими керованими ракетами (ПТКР). Окрім того, зафіксовано і вогневу активність ворожих снайперів.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Богданівки, Авдіївки, Красногорівки, Водяного.
 
На луганському напрямку в зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник здійснив обстріли поблизу Луганського, Кримського, Зайцевого, Новотошківського, Південного, Троїцького, Новолуганського, Горіхового.
 
За цей період через обстріли загинув один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил, два — зазнали поранень, а ще один — отримав бойове травмування.
 
Загиблий — 35-річний сержант 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу Віталій Носкевич. Воїна вбив у районі Красногорівки снайпер. Віталій Носкевич народився 10 серпня 1984 року, жив у місті Коломия Івано-Франківської області. Він — дев’ята бойова втрата Об’єднаних сил у жовтні. 
 
Військовий волонтер Роман Бурко, один з очільників волонтерської розвідувальної спільноти IformNapalm, вкотре зазначив, що кількість обстрілів в офіційній статистиці спеціально занижена.
 
«Коли ми влітку писали, що вони занижують обстріли і вказують нулі у звітах та на 80% демонструють менше обстрілів, ніж ОБСЄ, то було багато скептиків і проти нас почалась кампанія з дискредитації», — написав він у себе на сторінці у «Фейсбуцi».
 
Його слова опосередковано підтверджують дані української сторони Спільного центру контролю та координації (СЦКК) режиму припинення вогню на Донбасі. Відповідно до заяви СЦКК, перед початком розведення сил і засобів підтримувані Росією бо­йовики не дотримали умови про відсутність обстрілів поблизу Золотого в Луганській області упродовж семи днів.
 
«Зокрема, 28.10.2019, у період із 20:45 до 21:25 та з 21:53 до 22:40 з боку ЗФ РФ у напрямку н.п. Золоте-4 здійснено обстріли із застосуванням стрілецької зброї», — йдеться у повідомленні, поширеному на сторінці штабу операції Об’єднаних сил.
 
На місці обстрілу мобільна спостережна група виявила ушкодження приватних будинків на вулицях Горіховій та Довженка. 
 
Одночасно командування ООС нагадало, що Золоте-4 не входить у ділянку розведення №2.
 
«Населений пункт був і залишається під контролем українських військ, а населення — під захистом Збройних сил України», — зазначено в офіційному повідомленні.
 
«Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко, керівник української сторони СЦКК полковник Олександр Борщевськоий разом із заступником голови СММ ОБСЄ в Україні Марком Етерінгтоном 30 жовтня відвідали населені пункти Катеринівка та Золоте-4, де обговорили з жителями безпекову ситуацію, відновлення місцевої інфраструктури, ремонт доріг, медичне та інше забезпечення», — йдеться у повідомленні УС СЦКК у «Фейсбуцi» пресцентру ОС.
 
Наразі периметр Золотого-4 патрулюють посилені патрулі Національної поліції, про це повідомила пресслужба Нац­поліції  Луганської області з посиланням на заступника голови відомства Вадима Трояна. 
 
А ще в районі проведення операції Об’єднаних сил введено режим «жовтий», який передбачає спеціальні повноваження для військовослужбовців та правоохоронців і водночас обмеження для цивільного населення. Зокрема, «перебування та переміщення осіб здійснюється винятково за наявності документів, що посвідчують особу, при цьому передбачено огляд особистих речей та транспортних засобів», — йдеться у повідомленні прессцентру ОС.
 
Під категорію «цивільних», яких стосуються обмеження, потрапили й волонтери, які відтепер мусять мати спеціальні дозвільні документи на перебування в зоні проведення операції. 

А ТИМ ЧАСОМ...

На окупованих територіях російські війська та місцеві бойовики оголосили про початок воєнних навчань за участі підрозділів т. зв. «МНС», «Народної міліції» і «МВС» ОРДЛО у зв’язку з «прибуттям в зону відведення українських радикалів», що «може нести небезпеку для життя мирного населення». 
 

ДО РЕЧІ

Служба безпеки України заявляє, що провела спецоперацію і вивела з тимчасово окупованої території Донеччини колишнього представника так званого «Центру спеціальних операцій «МДБ» «ДНР», створеного спецслужбами РФ і повністю ними контрольованого.
 
«Чоловік став свідком злочинів терористів, зокрема незаконного утримання і тортур полонених військовослужбовців Збройних сил України, а також протиправної діяльності російських спецслужб. Згодом він виявив готовність залишити ОРДО для надання українським контррозвідникам цієї інформації», — йдеться у повідомленні речників СБУ.
 
Перевірка спецслужби підтвердила, що колишній учасник незаконних збройних формувань не брав безпосередньої участі у бойових діях, не вчиняв інших тяжких та особливо тяжких злочинів. Суд врахував надану інформацію та допомогу слідству і, відповідно до законодавства, звільнив його від кримінальної відповідальності.