Депутатська бійка і «полуничка» від Яременка: нова Рада відрізнилась скандалами за старим зразком

01.11.2019
Депутатська бійка і «полуничка» від Яременка: нова Рада відрізнилась скандалами за старим зразком

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Середа, 30 жовтня, ознаменувалася в парламенті одразу кількома скандалами. Зокрема, в залі засідань відбулася перша в 9-му скликанні бійка.
 
 
В ході обговорення створення тимчасової слідчої комісії щодо масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року спочатку виникла словесна перепалка між нардепом від «Опозиційної платформи — За життя» Миколою Скориком (він доповідав із цього питання) і народним депутатом від фракції «Слуга народу» Миколою Тищенком.
 
 
Коли словесні аргументи вичерпалися, депутати почали з’ясовувати стосунки просто в залі засідань.
 
Перш ніж їх розняли, Тищенко встиг відірвати ґудзик з одягу Скорика. Пізніше, уже в кулуарах, Скорик назвав Тищенка «жлобом». А проєкт про створення ТСК зрештою було відхилено. 
 
Ще одним «героєм дня» став нардеп Богдан Яременко, якого досі вважали одним із найдосвідченіших у фракції «Слуги народу» і людиною з неза­плямованою репутацією.
 
Проте в мережу потрапила його переписка зі смаком «полунички», сфотографована журналістами. Яременко просто в сесійній залі домовлявся про... «послуги» з повією. Коли цей факт сплив, Яременко почав виправдовуватись (але так, що краще вже мовчав би).
 
Він написав у «Фейсбуці», що це, мовляв, була спеціально влаштована для недолугих журналістів провокація. У провокацію не повірили ні журналісти, ні, ймовірно, дружина самого нардепа, бо вже вчора він через «Фейсбук» вибачався «перед усіма, кому своїм необдуманим вчинком створив проблеми: від дружини і дітей до фракції і президента», а попередній пост видалив. 
 
Цi дріб’язкові події залишили за кадром основні події парламентського дня: протести під ВР проти продажу землі та перейменування міста Переяслав-Хмельницький на Київщині на Переяслав (прізвище гетьмана Хмельницького «причепилося» до міста в радянські часи — у жовтні 1943 року — на честь історичного міфу про «возз’єднання України з Росією»).
 
А ввечері Комітет з питань регламенту розглянув подання генпрокурора Рябошапки про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Ярослава Дубневича.
 
Його, нагадаємо, звинувачують в участі у корупційних схемах щодо закупівель для Укрзалізниці. У четвер ВР проголосувала за притягнення Дубневича до кримінальної відповідальності, «за» проголосували 332 нардепи. 
 
Нагадаємо, у вівторок парламент ухвалив у першому читанні ще один принциповий законопроєкт — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами, якщо простіше — про «кнопкодав­ство».
 
Він передбачає відповідальність за голосування від імені іншого депутата та покарання штрафом у розмірі від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Ключовою подією четверга у ВР став виступ очільника НАТО Єнса Столтенберга. Про це детальніше читайте — на 5-й стор.