«Динамо» вперше у своїй історії перемогло «Шахтар» на ранній стадії Кубка України

01.11.2019
«Динамо» вперше у своїй історії перемогло «Шахтар» на ранній стадії Кубка України

Перемогти свого головного конкурента в Кубку динамівці змогли завдяки хорошій фізичній формі, швидкості та пресингу. (Фото з сайта ua-football.com.)

Ідея з поступовим включенням до Кубка України представників елітного дивізіону значно розширила турнірні перспективи представників нижчих дивізіонів.
 
 
Участь першолігового «Інгульця» у фіналі попереднього розіграшу, виступ друголігового «Дніпра-1» у кубковому півфіналі позаминулого сезону є прямими наслідками таких турнірних новацій.
 
 
Не буде виключенням із цього правила й нинішній Кубок країни, в якому до чвертьфінальної стадії пробилися два клуби з першого та один представник другого дивізіону.
 
 
«Альянс» із Липової Долини узагалі важко одразу віднайти на футбольній карті України. Хоча, нічого дивного, адже цей повпред Сумщини лише в 2016 році отримав професіональний статус.
 
Водночас, влаштувавши голеву феєрію в матчі з «Гірником-Спорт» і пробившись до вісімки кращих команд КУ-2019/2020, скромний представник Другої ліги змусив говорити про себе всю країну. 
 
«Ми вже перевиконали свій план на турнір. І я дуже радий за наш дружний колектив», — відзначив наставник «альянсівців» Юрій Ярошенко.
 
Можна сказати, що певною мірою вище голови стрибнули й столичні динамівці, адже «біло-сині» вперше у своїй історії перемогли «Шахтар» на дофінальній стадії Кубка.
 
П’ять попередніх їхніх звитяг над «гірниками» трапилися у кубкових фіналах, цього ж разу динамівці вибили з розіграшу свого конкурента на етапі 1/8 фіналу, забивши переможний м’яч у другому екстратаймі.
 
«Гра достойна фіналу. Обидва суперники продемонстрували якісний футбол. Було багато емоцій, хороших моментів. У цілому, команда зіграла надійно, впоравшись із підвищеною відповідальністю», — наголосив очільник «Динамо» Олексій Михайличенко.
 
За словами колишнього президента «біло-синіх» Григорія Суркіса, під час цієї напруженої дуелі він пережив ностальгічні моменти, згадавши, як у 1999 році під орудою Валерія Лобановського динамівці дійшли до півфіналу Ліги чемпіонів.
 
Загалом, повторний прихід на пост головного тренера «Динамо» Олексія Михайличенка, котрий асистував Лобановському на межі століть, був і розрахований на те, аби він прищепив нинішньому складу «біло-синіх» основи справжньої динамівської гри. 
 
«У матчі проти «Шахтаря» «Динамо» продемонструвало й швидкість, і пресинг. І це на тлі хороших фізичних кондицій», — відзначив Суркіс-старший, назвавши дії «біло-синіх» у виграному матчі 1/8 фіналу «променем світла в темному царстві».
 
Натомість у діях «гірників» на полі НСК «Олімпійський» простежувалася втома. Синхронні та однотипні травми лідерів команди — Кривцова, Марлоса та Коноплянки — яскраве тому підтвердження.
 
«Спробуємо відновити їх, якщо не до наступної гри, то бодай до матчу Ліги чемпіонів», — сказав після вильоту «Шахтаря» (до слова, переможця чотирьох попередніх кубкових турнірів) його португальський наставник Каштру. 
 
При цьому в складі динамівців вирішальне у грі слово, забивши на 110-й хвилині переможний м’яч, сказав молодий та сповнений сил вихованець динамівської «молодіжки» — чемпіон світу в складі збірної України до 20 років — Денис Попов, який лише нещодавно виборов собі місце в основному складі «біло-синіх». 

ТАБЛО

Кубок України. 1/8 фіналу. «Колос» — «Ворскла» — 0:1, «Минай» — «Львів» — 2:0, «Миколаїв» — «Десна» — 2:4, «Альянс» — «Гірник-Спорт» — 5:3, «Динамо» — «Шахтар» — 2:1 (у дод. час; Сидорчук, 22; Попов, 110 — Степаненко, 90+2; вилучення: Шепелєв, 89 — Степаненко, 95), «Інгулець» — «Дніпро-1» — 2:1, «Маріуполь» — Олімпік» — 1:0, «Олександрія» — «Зоря» — 1:1 (по пен. — 5:4).