11 «друзів» Яценка: влада намагається зам'яти корупційний скандал у «Слузі народу»

30.10.2019
Провладна парламентська монобільшість — фракція «Слуга народу» — за участі керівництва держави намагається знизити суспільний резонанс, який спричинив корупційний скандал, фігурантами якого виявилися 11 народних депутатів Зе-команди комітету з фінансів і податків.
 
Зокрема, минулого понеділка ввечері всіх нардепів фракції «Слуга народу» у категоричній формі скликали на засідання за участі президента Володимира Зеленського. 
 
За підсумками закритого для преси засідання депутатка Євгенія Кравчук лаконічно повідомила у соцмережах, що глава держави обговорював зі «слугами народу» переважно саме ситуацію щодо скандалу в фінансовому комітеті Верховної Ради.
 
«Питання податкового комітету обговорювали найдовше. Це складна розмова для нашої фракції, але відвертий діалог і поліграф зняли багато підозр. Корупційні майданчики і посередники все одно зникнуть — відповідний законопроєкт буде розглянуто на комітеті і винесений у зал», — написала пані Кравчук. І повідомила, що з’їзд партії «Слуга народу» пройде 10 листопада, а вже після цього розпочнеться «активна розбудова партії».
 
Нагадаємо, за тиждень до цього у провладній більшості запідозрили 11 своїх депутатів у тому, що вони начебто отримали по 30 тисяч доларів кожен за непідтримку в комітеті законопроєкту про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості. Тоді ж у фракції «Слуга народу» заявили, що всі їхні депутати з фінансового комітету пройдуть поліграф.
 
Суть даної схеми, яку намагалися ліквідувати у Раді, полягає в діяльності електронних майданчиків (посередників між оцінщиками майна та електронною базою Фонду держмайна), які пов’язують із депутатом Антоном Яценком. Згідно з даними журналістських розслідувань, лише за перший місяць роботи фірми, близькі до нардепа Яценка, «викачали» з держ­бюджету 23 млн на схемах посередництва.
 
Тому в Раді зареєстрували законопроєкт №2047, покликаний ліквідувати цю «схему», але окремі «слуги народу» подали і альтернативний законопроєкт №2047-1, який дозволяє зміцнити діяльність майданчиків-посередників.
 
Цікаво, що спікер Ради Дмитро Разумков напередодні закритого засідання фракції у понеділок заявив в ефірі програми «Факти тижня» телеканалу ICTV, що історія з підозрами у хабарництві нардепів та перевірки останніх на детекторі брехні «занадто публічно відбуваються».
 
«Це все ж не шоу. Це повинно бути питанням роботи правоохоронних органів, якщо є такий фактаж», — сказав голова ВР. Пан Разумков відтак сподівається, що інформація про отримання хабарів депутатами фінансового комітету Верховної Ради не підтвердиться. У разі, якщо такі дії будуть доведені, нардепи мають понести покарання, визначене судом.
 
Із нинішніх нардепів під підозру потрапили: Ірина Аллахвердієва, Ольга Василевська-Смаглюк, Дар’я Володіна, Юлія Діденко, Олександр Дубінський, Вікторія Кінзбурська, Олексій Ковальов, Анна Колісник, Олексій Леонов, Анастасія Ляшенко, Євген Петруняк. Практично всі вони наразі публічно пройшли поліграф, чим неабияк пишаються, ніби це є абсолютним доказом їхньої непричетності до корупції. 
 
Наразі Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом можливого вчинення корупційного злочину одинадцятьма нардепами. Провадження відкрили за фактами публікацій у ЗМІ.