Чесна платіжка: що робити, якщо місцева влада не встановила нові тарифи на газ

30.10.2019
За останні 5 місяців вартість газу для населення знизилася приблизно на 30%. У Комітеті Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг заявляють, що у вересні ціни на газ зменшать ще на 115 гривень за тисячу кубометрів.
 
Таким чином, за останні 5 місяців зниження ціни на газ для населення становить приблизно 30%. Тому цього вересня газ для населення буде дешевшим, ніж він був у вересні минулого року.
 
Часто до мене на особистий прийом звертаються громадяни по захист прав споживачів. Найпоширеніша проблема — необґрунтовані суми у платіжках за комунальні послуги. Захмарні тарифи змушують людей брати кредити для оплати поточних комунальних платежів.
 
Олена Павлівна проживає у Дніпровському районі столиці. Жінка вже 8 років на пенсії, яка зараз становить 2059 гривень. За комунальні послуги в літній період вона сплачує близько 800 гривень. Отримує субсидію, проте вона покриває тільки незначну ча­стину витрат.
 
Коштів, які залишаються, при тотальній економії ледве вистачає до кінця місяця. Жінка з жахом чекає початку опалювального сезону. І така проблема не тільки в неї, а в цілого прошарку суспільства.
 
Наразі жителі столиці сплачують:
 
— за опалення — в разі оснащення приладами обліку — 1654,41 грн/Гкал (з ПДВ); у разі відсутності приладів обліку — 38,50 грн/кв. м (з ПДВ);
— за гарячу воду — за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води — 97,89 грн/куб. м (з ПДВ); у разі відсутності рушникосушильників — 90,54 грн/куб. м (з ПДВ).
Проте в Києві — не найбільші тарифи. Для порівняння: м. Сміла, Черкаська область — 2337,72 грн/Гкал, Кіровоградська область — 2129,08 грн/Гкал, Волинська область — 1847,75 грн/Гкал, Рівненська область — 1795,53 грн/Гкал.
 
Тариф встановлює національний регулятор на підставі розрахунків виконавців послуг або органи місцевого самоврядування. Оскільки розрахунки у всіх різні, то ціна теж різна. Хоча так не має бути. 
 
26 червня 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг», якою встановлено на опалювальний сезон 2019/20 року граничні ціни/тарифи для населення міст обласного значення та м. Києва на послуги з постачання:
— теплової енергії — у разі оснащення приладами обліку — 1400 грн/Гкал (з урахуванням податку на додану вартість); у разі відсутності приладів обліку — 35,21 грн/кв. м 
(з урахуванням податку на додану вартість);
— гарячої води — за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води — 83,66 грн/куб. м (з урахуванням податку на додану вартість); у разі відсутності рушникосушильників — 75,74 грн/куб. м 
(з урахуванням податку на додану вартість).
Що це означає? Саме ці граничні ціни та тарифи почнуть діяти з початку опалювального сезону в 2019 році.
 
Українці зможуть зекономити від 10 до 40% в залежності від регіону.
 
Раджу порахувати розмір вашої економії. Для цього можна скористатись онлайн-калькулятором розрахунку чесної платіжки, розміщений на сайті Міністерства юстиції за посиланням: https://minjust.gov.ua/news/info/onlayn-kalkulyator-poslug. Наприклад, якщо ви сплачували 98 гривень за 1 куб. метр гарячої води, щороку ви переплачували близько 200 гривень.
Проте майте на увазі, нові тарифи жодним чином не впливають на отримання субсидії.
 
Що робити, якщо місцева влада не встановила нові тарифи з урахуванням граничних цін?
 
Крок 1: перевірте на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування, який встановлює тариф на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води, чи здійснено перерахунок тарифів відповідно до рішення уряду (не пізніше 1 вересня 2019 року).
 
Крок 2: зверніться на урядову «гарячу лінію» за номером 1545 та повідомте про нездійснення органом місцевого самоврядування перерахунку тарифів на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води для населення.
 
Крок 3: завантажте зразок вимоги до органу місцевого самоврядування на сайті Міністерства юстиції https://minjust.gov.ua/news/info/zrazki-dokumentiv-schodo-pererahunku-tsini-na-opalennya та зверніться для виконання рішення уряду.
 
Якщо у вас залишились питання та вам потрібна правова допомога, звертайтеся до центрів iз надання безоплатної вторинної правової допомоги або телефонуйте до Єдиного контакт-центру системи БПД за номером: 0800 213 103 (цілодобово та безкоштовно в межах України).
 
Захищайте права разом із Мін’юстом! 
Станіслав КУЦЕНКО, 
очільник столичної юстиції