Еліна Світоліна розпочала захист титулу на «Підсумковому турнірі WTA» з перемоги

30.10.2019
Еліна Світоліна розпочала захист титулу  на «Підсумковому турнірі WTA» з перемоги

У першому матчі на «Підсумках» 2019 року Еліна Світоліна переграла другу ракетку планети Кароліну Плішкову. (Фото з сайта sport.bigmir.net.)

Попри те, що перша ракетка України Еліна Світоліна досі не виграла ще жодного турніру з серії «Великого шолома» — через що має порцію внутрішнього невдоволення, — в її послужному списку є чимало знакових перемог.
 
 
Одна з них — виграш у минулому році Підсумкового турніру WTA в Сінгапурі.
 
 
Не володіючи тоді статусом головної фаворитки змагань, у протистоянні з більш рейтинговими суперницями примі вітчизняного тенісу вдався яскравий тріумф із сенсаційним присмаком.
 
На цьогорічні «Підсумки року» Світоліна пробилася з великими труднощами, отримавши серед октету учасниць восьмий номер посіву.
 
До старту групових баталій з чешкою Кароліною Плішковою (друга сіяна), Б’янкою Андреєску (4) з Канади та румункою Сімоною Халеп (5) перша тенісистка України підходила з доволі скромними очікуваннями.
 
Перед турніром колишній спонсор Світоліної — харківський бізнесмен Юрій Сапронов, який продовжує активно стежити за її кар’єрою, — наголошував, що успіхом для Еліни вже є саме потрапляння до «підсумкової вісімки» 2019 року, а необхідність захисту рейтингових очок справлятиме на тенісистку відчутний тиск.
 
Пройшовши не одне складне випробування на професіональному рівні й ставши морально стійкішою до різного роду психологічних навантажень, на старт Підсумкового турніру 2019 року Світоліна вийшла з високо піднятою головою.
 
Розпочинати змагання в китайському Шеньчжені, куди після Сінгапуру переїхав «Підсумковий турнір WTA», примі вітчизняного тенісу випало з другою ракеткою планети Плішковою. І високий статус суперниці не завадив українці відсвяткувати перемогу в цьому двобої.
 
«Доля матчу вирішилася в першому сеті», — резюмувала після гри чеська тенісистка. Вочевидь, програвши стартову партію на тайбрейку з рахунком 12:14, Плішкова зазнала психологічного надлому.
 
До слова, цей тайбрейк став найдовшим не тільки в кар’єрі української прими, а й в історії всіх Підсумкових турнірів WTA. У другому ж сеті Світоліна вміло поставила крапку в грі — 7:6, 6:4, змусивши букмекерів стрімко переглядати свої прогнози щодо її турнірних перспектив у Шеньчжені. «Якщо я сильна в психологічному плані, в мене завжди буде шанс», — наголосила Еліна.
 
В іншому матчі «червоної» групи експерша ракетка світу Халеп у напруженій боротьбі здолала сенсаційну тріумфаторку «Ю-Ес оупен»-2019 Андреєску — 3:6, 7:6 (8:6), 6:3.
 
Відзначимо, що до півфінальної стадії турніру вийдуть по дві кращі тенісистки з кожного квартету. За це право в «білій» групі розпочали боротьбу: лідер рейтингу WTA, австралійка Ешлі Барті, японка Наомі Осака (3), чешка Петра Квітова (6) та швейцарка Белінда Бенчич (7).
 
Однак через проблеми зі здоров’ям після перемоги в першому турі над Квітовою з турнірного шляху зійшла Осака, місце котрої в турнірній сітці посіла володарка резервної путівки Кікі Бертенс.