Тепер — через базу даних: на російських олімпійців може чекати чергова дискваліфікація

30.10.2019
Тепер — через базу даних: на російських олімпійців може чекати чергова дискваліфікація

Черговий скандал iз допінгом у Росії може призвести до того, що її спортсмени вдруге поспіль змагатимуться на Олімпіаді під нейтральним прапором. (Фото з сайта www.sport-express.ru.)

Поки в Україні триває процедура налагодження роботи новоствореного державного підрозділу, котрий відповідатиме за спортивне життя у країні, — Міністерства культури, молоді та спорту — колишнього очільника Мінмолодьспорту Ігоря Жданова рішенням Комітету Міністрів Ради Європи включили до Ради засновників Всесвітньої антидопінгової агенції (WADA). На новій для себе посаді вітчизняний чиновник пообіцяв, що буде боротися за права «чистих» спортсменів, за посилення відповідальності за вживання допінгу, а також за продовження відлучення від світового спорту Росії, яка на державному рівні примушує спортсменів застосовувати заборонені речовини та підмінює їх проби.
Тема допінгу в російському спорті вкотре набула у світі широкого розголосу, оскільки нещодавно з’ясувалося, що база даних скандальної московської андидопінгової лабораторії, котру росіяни тривалий час приховували від WADA, перед тим  як потрапити до рук міжнародних експертів, могла бути відкоригована зацікавленими особами.
Якщо маніпуляцію даними російських спортсменів доведуть, на російський спорт чекатиме чергова дискваліфікація. Цілком імовірно, що нововиявлений факт шахрайства спричинить повторне позбавлення Російської андидопінгової агенції акредитації WADA, через що на майбутню Олімпіаду російські спортсмени будуть змушені знову їхати під нейтральним прапором.
Не виключено, що дискваліфікація російського спорту може стосуватися одразу двох олімпіад — у Токіо-2020 та Пекіні-2022. Утім, як заявив президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах, остаточне рішення щодо участі спортсменів із Російської Федерації на Олімпіаді-2020 прийматимуть Всесвітня антидопінгова агенція та Спортивний арбітражний суд. Що ж до підтвердження фактів маніпуляції з базою даних московської антидопінгової лабораторії, то у WADA обіцяють до кінця року оголосити свій експертний вердикт. Планується, що результати роботи експертів передадуть до профільного комітету WADА до кінця листопада, після чого виконком цієї організації має прийняти рішення щодо подальших дій та можливих санкцій. 
Цікаво, що днями одразу 16 спортивних та антидопінгових організацій заявили про хакерську атаку на свої інформаційні ресурси. У компанії Microsoft, котра забезпечує програмну підтримку баз даних, наголосили, що дане втручання — справа рук відомої кіберкоманди Fancy Bear, котру в західних колах називають «російськими хакерами».
Не виключено, що маніпуляції з даними московської антидопінгової лабораторії в Росії спробують перекласти на якихось сторонніх осіб iз «мережі».
Утім заступниця гендиректора РУСАДА Маргарита Пахноцька відзначила, що, попри постійні спроби сканування мережевої інфраструктури їхньої організації на наявність слабких місць, жодних суттєвих інцидентів інформаційної безпеки останнім часом зафіксовано не було. Вона також додала, що працівники Російської андидопінгової лабораторії не займалися передачею до WADA даних своєї московської філії, котрі відбувалися на початку року і не мають жодного стосунку до можливих маніпуляцій. 
Водночас Пахноцька уточнила, що Рада засновників Всесвітньої антидопінгової агенції не має повноважень приймати рішення щодо статусу національних антидопінгових агенцій, оскільки це право належить винятково Виконкому WADA, котрий виносить свій вердикт на основі рекомендації комітету з відповідності.