Сніг та нічні морози: вже у найближчі вихідні українці відчують перший подих зими

29.10.2019
Сніг та нічні морози: вже у найближчі вихідні українці відчують перший подих зими

Від депресивного сезону парасолька не врятує.

Заморозки та мокрий сніг у листопаді зміняться на відносно теплу зимову погоду по всій Україні.
 
 
Тумани, легкий сніжок та нічні морози — вже у найближчі вихідні мешканці всіх регіонів нашої країни відчують перший подих зими.
 
 
Народний синоптик Наталія Діденко попереджає, що температура повітря почне поступово знижуватися, отож уже до середи, 30 жовтня 2019 року, треба підготувати теплі пуховики, шапки та рукавички. Це пов’язано з переміщенням на територію України холодного циклону з Європи, який викликав потужні зливи у Франції, Італії та Іспанії.
 
Погода у Києві та області буде дощовою й сирою, а температура повітря вдень поступово впаде з 8 до 3-5 градусів тепла вдень, а от уночі очікуються заморозки до мінус 1-3 градусів.
 
Найтепліше буде на півдні України, де за час тривалого бабиного літа зафіксували аж сім температурних рекордів: удень повітря неодноразово прогрівалося до плюс 27 градусів тепла. У парках та скверах люди фотографували квітучі каштани, сакури, бузок та азалію, а плодові дерева пускали бруньки. 
 
Але з 30 жовтня 2019 року на півдні країни також запанують тумани, хоча сонце інколи визиратиме з-за хмар. Дуже холодними для Херсона, Миколаєва та Одеси очікуються ночі на 1 та 2 листопада 2019 року, коли через перші морози дерева прикрасить іній, а асфальт вкриється тонкою кригою.
 
А ось на заході країни нечасті опади у жовтні зміняться на зливи вперемішку зі снігом на початку листопада. Заливатиме Львів, Івано-Франківськ, Луцьк, Чернівці, Рівне, Тернопіль, Ужгород, Хмельницький, а також інші міста та селища в цьому регіоні. 
 
До початку грудня погода не дасть снігу шансів затриматися на поверхні землі через різку різницю між денною та нічною температурами: від 6 до 9 тепла впродовж світлового дня та від 0 до 3 морозу вночі.
 
У центральній частині України, включно з Києвом, Житомиром, Кропивницьким, Черкасами, Сумами та Полтавою, переважатиме похмура туманна погода з періодичним дощем. Сонце ненадовго вигляне лише 1 листопада, та за кілька годин знову сховається за щільними хмарами.
 
Цікаво, що кліматологи впевнені, що зимовий сезон 2019-2020 року не буде сильно суворим для України, принесе нашій країні м’які морози та досить рясні опади.
 
— Із 2014-го по 2018-й — найтепліші п’ять років на нашій планеті, отож i 2019-2020 роки не стануть винятком, — запевнила кліматолог НДІ гідрометеорології Віра Балабух. — Зараз дуже прогрілися Тихий океан, північ Атлантики, Середземне море, а це впливає на атмосферні процеси, відіграє велику роль у балансі тепла та вологи в Україні.
 
На думку синоптиків, температура повітря у багатьох містах нашої країни взимку буде на кілька градусів вищою, аніж зазвичай, а морози виявляться короткостроковими. 
 
Особливо багато опадів у вигляді дощу та мокрого снігу очікується у центральних та південних регіонах країни. Українці повинні бути готові до ожеледиці, налипання мокрого снігу, а також до подолання таких перешкод на дорозі, як підталий сніг.