Ватажок «Ісламської держави» підірвав себе і трьох своїх дітей під час спецоперації США в Сирії

29.10.2019
Ватажок «Ісламської держави» підірвав себе і трьох своїх дітей під час спецоперації США в Сирії

Лідер «Ісламської держави» Абу Бакр аль-Багдаді.

Лідер «Ісламської держави» Абу Бакр аль-Багдаді загинув під час спецоперації, проведеної в сирійській провінції Ідліб неподалік кордону з Туреччиною.
 
 
Про це повідомив президент США. «Абу Бакр аль-Багдаді — мертвий. Він помер, підірвавши себе і трьох своїх дітей», — зазначив Дональд Трамп на пресконференції 27 жовтня.
 
 
За словами Дональда Трампа, Абу Бакр аль-Багдаді втікав від переслідування тунелем разом iз трьома дітьми і, розуміючи, що опинився у пастці, привів у дію пояс смертника, підірвавши себе та дітей...
 
«Він помер як собака, як боягуз. Він загинув після того, як забіг до тунелю, з якого не було виходу, верещав, плакав і кричав увесь шлях, — розповів Дональд Трамп. — Вбивця, який так сильно намагався залякати інших, останні свої хвилини провів у цілковитому страху, в цілковитій паніці та жаху, переляканий американськими військовими, які прийшли по нього», — таку картину змалював Трамп.
 
Президент США повідомив, що жоден з американських військових не загинув під час операції, але був поранений один iз псiв, який переслідував очільника «Ісламської держави». Натомість, за словами Дональда Трампа, було вбито кілька прихильників аль-Багдаді й отримано важливу інформацію про угруповання. Окрім того, з будинку, в якому переховувався очільник «ІД», вивели живими та неушкодженими 11 дітей.
 
Президент США пообіцяв відплату іншим лідерам джихадистів. Дональд Трамп подякував за допомогу в операції Росії, Сирії, Туреччині, Іраку та сирійським курдам. Сирійські курди, у свою чергу, подякували президенту США за операцію американських спецпризначенців iз ліквідації ватажка «ІД».
 
В операції, яка відбулася пізно в суботу ввечері, брали участь лише американські військові, що прибули до схованки очільника «ІД» на восьми гелікоптерах.
 
За словами Дональда Трампа, сирійські курди допомогли в проведенні операції збором розвідувальної інформації. Гелікоптери розпочали штурм, який тривав 30 хвилин, вистреливши ракетами по двох будинках і зрівнявши з землею ще один, перш ніж почали діяти спецпризначенці на землі.
 
Останки лідера «Ісламської держави» Абу Бакра аль-Багдаді можуть бути викинуті в море, повідомив у неділю ввечері телеканал «Сі-Ен-Ен». Подібно американська влада вчинила i з тілом лідера «Аль-Каїди» Осами бен-Ладена. А
 
мериканська телемережа при цьому посилається на висловлювання радника президента США з національної безпеки Роберта О’Браєна, який нагадав, що тіло терориста Осами бен-Ладена, організатора замахів у Нью-Йорку та Вашингтоні 11 вересня 2001 року, ліквідованого американськими командос 2 травня 2011 року, після короткого ісламського обряду було викинуто в Аравійське море.
 
Дональд Трамп наголосив, що Сполучені Штати «притягнули до відповідальності терориста номер один у світі». Абу Бакр аль-Багдаді керував «ІД» із 2010 року, коли ця ісламістська терористична організація була ще відгалуженням «Аль-Каїди» в Іраку.
 
На піку свого успіху «Ісламська держава» контролювала великі терени від півночі Сирії і вздовж рік Тигр та Євфрат аж до околиць Багдада. Дональд Трамп обіцяв убити або схопити ватажка «ІД» ще на початку свого президентського терміну. За його голову американці приначили винагороду в 25 млн доларів США. Остаточно підтвердити загибель лідера «ІД» мають після аналізу ДНК та біометричних даних.
 
Ліквідація аль-Багдаді — важливий успіх Трампа на тлі започаткованої демократами процедури його імпічменту. В країнах регіону привітали проведення операції, яку Туреччина назвала «поворотним моментом у нашій спільній боротьбі з тероризмом».
 
Росія поставилась до новини іронічно, заявивши, що не володіє достовірною інформацією. Прем’єр-міністр Ізраїлю назвав ліквідацію аль-Багдаді «вражаючим досягненням».
 
А президент Франції Еммануель Макрон зазначив, що ліквідація ватажка ще не означає, що з «Ісламською державою» покінчено остаточно.