Україна знову на перших шпальтах: головне зі свідчень Тейлора у справі щодо імпічменту Трампа

25.10.2019
Україна знову на перших шпальтах: головне зі свідчень Тейлора у справі щодо імпічменту Трампа

Вільям Тейлор.

Свідчення дипломата Вільяма Тейлора у справі про імпічмент президента Дональда Трампа викликали бурхливу реакцію в американській пресі, зазначає Українська служба Бі-Бі-Сі.
 
 
Тейлор, який від червня є тимчасово повіреним у справах США в Україні, заявив, що голова Білого дому пов’язував надання військової допомоги Києву з розслідуваннями щодо діяльності колишнього віцепрезидента Джо Байдена та його сина Хантера в Україні. Саме Байден може стати суперником Трампа на президентських виборах 2020 року.
 
Провідні газети побачили у промові Тейлора «чіткі докази» того, що Трамп вимагав «послуги за послугу».
 
А це, як пише американська преса, може суттєво посилити позиції демократів у справі про імпічмент. Але чи вплине це на позиції президента України Зеленського, який надалі стверджує, що на нього не було «жодного тиску».
 
Також преса пише про серйозну дилему, яка тепер стоїть перед однопартійцями американського президента, та розповідають про самого Тейлора як «зразкового» дипломата, свідчення якого опоненти навряд чи зможуть поставити під сумнів.
 
«Немає сумнівів — президент Трамп поставив власне політичне майбутнє вище інтересів національної безпеки США», — так свідчення Тейлора оцінює «Нью-Йорк Таймс».
 
Газета вважає, що у промові дипломата є беззаперечні докази того, що американський президент вимагав від свого українського колеги Володимира Зеленського «послуги за послугу». Саме з цим, як заявив Тейлор, була пов’язана затримка з наданням Україні військової допомоги.
 
«Письмова заява пана Тейлора, яку він доповнив свідченнями перед трьома комітетами Палати представників за зачиненими дверима, викликає справжній шок через те, що американський президент міг настільки нерозсудливо ставитися як до людського життя, так і до міжнародних відносин. І все заради власної політичної вигоди», — обурюється видання.
 
На думку «Нью-Йорк Таймс», замість того, щоб використовувати зовнішню політику заради власних амбіцій, американські політики мають підтримувати «молоді демократії, які поділяють наші цінності». «У такій Америці в Овальному кабінеті немає місця такій людині, як Дональд Трамп», — резюмує газета.
 
Інша провідна газета, «Вашингтон Пост», також побачила у виступі дипломата «чіткі докази» того, що Трамп вимагав від Зеленського розслідування проти компанії Burisma, пов’язаної з Хантером Байденом, в обмін на зустріч у Білому домі та військову допомогу.
 
Після свідчень Тейлора перед республіканцями стоїть важкий вибір, пише «Вашингтон Пост» в іншому матеріалі на цю тему. «Чи визнають вони, що президент вчинив незаконні дії? — запитує видання. — Чи казатимуть вони, що Трамп вчинив неправильно, але що цього замало для імпічменту? Простору для ухилення від відповідей сьогодні стало менше». Тепер, пише газета, справа за Трампом — замість звичних спростувань йому треба шукати серйозні контраргументи.
 
Тим часом демократи, які слухали доповідь Тейлора, назвали його свідчення «детальними та шокуючими», пише «Лос-Анджелес Таймс».
 
«Демократи вважають свідчення переконливими доказами у справі імпічменту та заявляють, що Тейлор буде головним свідком, коли вони почнуть викладати справу суспільству на слуханнях цієї осені», — пише газета.
 
Подібні висловлювання наводить і Wall Street Journal. Зокрема, видання цитує конгресмена Харлі Руду, який каже, що виступ Тейлора викликав «зойки та зітхання» серед слухачів. Але Республіканці закликають не переоцінювати значення заяв дипломата. «Нічого нового», — наводить газета слова однопартійця Трампа Марка Медовза.