Команда «фас»: нова влада намагається контролювати незалежні медіа

25.10.2019
Команда «фас»: нова влада намагається контролювати незалежні медіа

(Малюнок Миколи КАПУСТИ.)

Печерський районний суд Києва надав слідчим Державного бюро розслідувань (ДБР) — нещодавноствореному правоохоронному органу для боротьби зi злочинами високопосадовців — дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» (спільного проєкту «Радіо Свобода» і канала «UA:Перший»), які готували розслідування Mr. Petro Incognito — про таємну відпустку президента Петра Порошенка. Відео та текстовий матеріал були оприлюднені ще в січні 2018 року. (Автори — Михайло Ткач і Наталка Седлецька).
 
 
Журналісти розповіли про різдвяний відпочинок тодішнього глави держави на Мальдівах, куди він, за їхніми даними, їздив під чужим прізвищем, не пройшовши паспортний i митний контролi. 
 
 
У цій ситуації, як не дивно, чітко проглядається скандальне для демократичного суспільства намагання формально через судове рішення втрутитися в роботу незалежних медіа.
 
 
Нагадаємо, ДБР повідомило про початок розслідування можливих фактів організації незаконного перетину кордону Петром Порошенком на початку серпня.
 
Провадження відкрите за заявою Андрія Портнова (керівника Головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Віктора Януковича і заступника (з 24 січня 2014 першого заступника) керівника тодішньої АП, який у 2014—2015 роках перебував під санкціями Європейського Союзу; жив у Росії, потім в Австрії і цьогоріч 19 травня повернувся в Україну).
 
Досудове слідство проводять за статтями «службове підроблення», «незаконне переправлення осіб через державний кордон України», «використання завідомо підробленого документа». 
 
У результаті, Печерський суд дав дозвіл слідчим ДБР на тимчасовий доступ до журналістських комунікацій та цілої низки внутрішньоредакційних даних програми «Схеми».
 
Йдеться не лише про документи, що стосуються підготовки згаданого сюжету, а й графік роботи репортерів, операторів, водіїв і навіть дані про оплату їхньої праці. Термін дії цієї ухвали — місяць. Якщо редакція не надасть зазначену інформацію, то суд, за клопотанням слідчих ДБР, може отримати дозвіл на обшук. 
 
Журналісти вважають обсяг затребуваних документів надмірним. У розповсюдженій заяві вони підкреслили, що такий прискіпливий інтерес силовиків до процесу підготовки матеріалу та загроза обшуку несуть потенційні ризики розкриття джерел інформації.
 
«Зрозуміло, що виконати в повному обсязі ухвалу неможливо, — йдеться у спеціальній заяві «Схем». — Наприклад, редакція не надаватиме листування і дані про редакційний процес підготовки програми розслідувань. Тому не можна виключати, що правоохоронці навмисно придумали підстави для здобуття права на проведення обшуків». 
 
Крім цього, у «Схемах» висловили занепокоєння «непрогнозованістю поведінки слідчих ДБР». Кажуть, що в серпні вже йшли на контакт зі співробітниками відомства.
 
Ті звернулися до них iз проханням надати офіційні запити, які журналісти відправляли під час розслідування, та відповіді на них. Редакція надала всі необхідні документи, тому не зрозуміло навіщо тепер «застосовувати інструмент примусу під загрозою обшуків».
 
«Слідство має розслідувати злочини, про які пишуть журналісти у своїх розслідуваннях, а не те, як журналісти робили ці розслідування, —  прокоментував ситуацію голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко на своїй сторінці у «Фейсбуці». — Суспільство чекає від ДБР тиску на корупціонерів, а не на журналістів-розслідувачів або їхні джерела. Слідчі можуть запрошувати журналістів до добровільної співпраці, до надання документів чи свідчень. Але погрожувати обшуками треба корупціонерам чи порушникам, аж ніяк не журналістам чи їхнiм редакціям».