Біля маєтку Енгельгардта на Черкащині школярі зібрали 200 кілограмів жолудів

25.10.2019
Біля маєтку Енгельгардта на Черкащині школярі зібрали 200 кілограмів жолудів

Учні шкільного лісництва з Лисянки збирають жолуді з вікових дубів. (Фото надане пресслужбою Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.)

На Черкащині у Лисянському лісгоспі триває заготівля лісового насіння. Вже традиційно допомагають лісівникам у цій кропіткій роботі і члени шкільного лісництва. 
 
 
Як повідомили «Україні молодій» в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, днями семикласники Лисянської загальноосвітньої школи №2 зібрали понад 200 кг жолудів.
 
 
«Збір лісового насіння проводили з вікових дерев у Шевченківському лісництві та на місці панського маєтку Енгельгардта в селі Будище, біля панського ставу та в урочищі «Шевченківська Дача». Жолуді збирали й із дуба Тараса Шевченка. За словами лисянських лісівників, урожай на цьому дереві цьогоріч невеликий, проте посівний матеріал усе ж таки вдалось заготовити», — розповідають черкаські лісівники.
 
Окрім жолудів, заготовили насіння з вікових дерев гіркокаштана кінського, що зростають на алеї панської садиби Енгельгардтів. Вирощені сіянці із зібраного насіння у наступному році використають в озелененні школи та створенні пам’ятних лісових насаджень.
 
Загалом же Лисянський лісгосп цього року заготовив 12 тонн лісового насіння. З них 8 тонн дуба звичайного, 2 тонни дуба північного, 2 тонни горіха чорного. Крім того, заготовлено насіння ясена, акації, гледичії, абрикоси, маслинки вузьколистої.
 
«Усе заготовлене лісове насіння відсортують, оброблять від шкідників, хвороб і закладуть на зимове зберігання, щоб уже навесні висіяти його у лісові розсадники та використати при створенні лісових культур», — наголошують лісівники.