Порвали на дрантя: як «Бумбокс» відіграв концерт гастрольного туру у Кропивницькому

25.10.2019
Порвали на дрантя: як «Бумбокс» відіграв концерт гастрольного туру у Кропивницькому

«Бумбокс» у гастрольному турі.

Один із найпопулярніших сучасних українських гуртів — «Бумбокс» — розпочав свій концертний тур Україною.
 
 
Вперше в історії гурту, яка налічує вже п’ятнадцять років, музиканти видають альбом, що містить у собі більше десятка пісень.
 
 
Він складається з двох частин, тож і назву має подвійну — «Таємний код: Рубікон».  
 
 
Презентація електронного релізу першої частини нового альбому гурту відбулася ще 12 вересня. А вже 19-го числа гурт вирушив у тур українськими містами, яких, за планом, має відвідати шістнадцять.
 
У рамках турне 20 жовтня відбувся шостий виступ «Бумбокса» в єдиному українському місті з навколотеатральною назвою — Кропивницький. Перед цим гурт запалював у Рівному, Ковелі, Чернігові, Кривому Розі та Южноукраїнську. 
 
У Кропивницькому презентація альбому відбулась на сцені обласної філармонії. Для такого концерту локація мало підходяща, оскільки просто спокійно сидіти під час концерту було справжнім випробуванням, бо танцювати було строго заборонено (хоча навіть при наявності охорони й адміністрації, що робила зауваження, знаходились і порушники «дисципліни»).
 
Та, не цзважаючи ні на що, у філармонії було не просто тепло, а навіть гаряче. Як прокоментували самі виконавці на своїй офіційній сторінці у «Фейсбуці»: «Порвали Кропивницький на дрантя!» («Дрантя» — ще одна з пісень нового альбому). І з цим важко не погодитись, адже зал пульсував разом із гуртом, підспівуючи майже кожну пісню. Шалена енергетика зашкалювала.
 
На спілкування з журналістами в Кропивницькому фронтмен гурту Андрій Хливнюк прийшов (як і завжди) у гарному настрої: багато жартував, був максимально відкритим та доброзичливим.
 
Розповів і про тур, і про альбом, і про зміни у складі гурту, які сталися вперше за 15 років від дня його створення. Кореспонденту «України молодої» вдалося не тільки побувати на славнозвісному концерті та вживу почути пісні з нового альбому, а й поспілкуватись із Андрієм Хливнюком.
 
«Ми давно не випускали лонг-плей. Переважно випускали по шість пісень, і зараз це схоже на те ж саме, але ні — це велика платівка. Просто її промокомпанія, друк і буклет складатиметься з двох CD. Навіщо це було зроблено? Ми хотіли надрукувати це також на вінілі, але на вініл так не заходить — там треба по дві частини робити. Тематично платівка з двох частин, тому вона і називається «Таємний код: Рубікон», — розповів під час брифінгу Андрій Хливнюк.
 
Фронтмен гурту повідомив, що друга частина альбому — «Рубікон» — вийде восени. До речі, саме 22 жовтня відбулася презентація нового кліпу на одну з пісень платівки — «ДШ». 
 
«Ця пісня російською мовою, написана минулої осені й записана протягом зими. Повністю зроблена у Києві. Єдине, її мастеринг, як і інших усіх пісень, робили у США. Пісня записана новим складом «Бумбоксу». Пісня, в якій наш діджей Валік перевершив сам себе вже вкотре. І нам усім, і, я сподіваюся, слухачам нагадав, що він легендарний скетч-мастер і музикант, котрий в цій платівці виступив не просто, як діджей, а й як аранжувальник і саундпродюсер, бо без нього пісні не мали б такої глибини та інших сторін і сенсів», — додав фронтмен гурту та головний герой нового кліпу Андрій Хливнюк. 
 
Режисер кліпу Стас Гуренко зауважив, що це його четверта робота у співпраці з гуртом, і вона видалась найважчою. 
 
За словами Андрія Хливнюка, основний меседж «Таємного коду» спонукає слухачів до того, щоб переслухати композиції інших авторів. Приміром, приємно вразив рімейк на пісню «Ангела, як я» «Крихітки Цахес». Цю пісню свого часу написав Андрій Хливнюк, а тепер вирішив вдихнути в неї нове життя, зробивши хіп-хопову версію з приспівом виконавиці Саші Кольцової, на що вона радо погодилась. Крім цього у «Таємному коді» є кілька пісень, які вийшли в ротацію ще до виходу альбому: пісні «Тримай мене», «Безодня» з Тіною Кароль та заголовна пісня альбому «Твій на 100%», якою гурт починає кожен свій виступ у цьому турі.
 
Якщо у першій частині альбому одна російськомовна пісня — «ДШ», то у другій частині, крім пісні «Рубікон» російською, є ще одна — цього разу іспанською мовою. Всі інші композиції — українською, що свідчить про те, що «Бумбокс», як завжди, тримає марку якісної української музики.
 
«Рубікон» — трохи «нервова платівка»: у мотивах пісень альбому читаються певні труднощі, з якими команда зіткнулася на п’ятнадцятому році існування — це зміна складу. До того я пишався, що ми не міняли склад, а тільки збільшували його, але від нас пішли, з моєї ініціативи, три людини: саунд-інженер, гітарист та бас-гітарист... Тож тепер у нас нові музиканти: ритм-гітара — Дмитро Кувалін, соло-гітара — Олег Аджікаєв, який став співпродюсером цієї платівки, а на бас-гітарі у нас тепер грає дівчина — Інна Невойт. Уперше в історії гурту ми взяли в команду дівчину (не знаю, чому ми так раніше не робили?)... Нові країни, нові студії, інші учасники і повний безлад в особистому житті у всього колективу. Нам довелося пройти рубікон, тобто він іще триває, і ось ми нарешті в турі. Платівка вже зведена і вийде восени. І так само, швидше за все, буде доступна і безкоштовно, і за гроші. Нам дуже класно їздити разом. Ми їдемо в одному автобусі, бо у нас немає якось поділу, ми — команда. Несеться справжній тур, справжні пригоди. Є навіть українські шанувальники, які їздять за нами автостопом. Це круто, що таке відбувається», — похвалився Андрій Хливнюк.
 
Переоцінити внесок «Бумбоксу» в розвиток української музики дуже складно. Гурт було створено у 2004 році, і це на той час стало потужним вибухом на музичному ринку.
 
Цей колектив чоловічого складу ніколи не був схожим на типові бойз-бенди, популярні того часу. Із самого початку хлопці мали свій неповторний стиль — унікальне поєднання фанку, року і хіп-хопу. Проте найцінніше у їхній манері виконання — це щирість і простота: слухаючи їхні пісні, кожен розуміє, про що вони, бо там немає ні краплі фальшу.