У вітчизняному «дербі» в Кубку Європи сильнішим виявився «Київ-Баскет»

25.10.2019
У вітчизняному «дербі» в Кубку Європи сильнішим виявився «Київ-Баскет»

«Київ-Баскет» переможно розпочав свої виступи в Кубку Європи. (Фото з сайта fbu.ua.)

У єврокубкових турнірах доволі нечасто доводиться стикатися з ситуаціями, коли в одній групі грають одразу дві команди з України.
 
 
Традиційно на перших етапах змагань організатори намагаються розводити по різних «пульках» представників однієї країни.
 
 
Водночас випадків, коли б до одного турніру потрапляли по кілька українських клубів, — одиниці.
 
Утім у нинішньому баскетбольному сезоні у Кубку Європи опинилися «Дніпро» та «Київ-Баскет». Щоправда, останній прагнув пограти в Лізі чемпіонів-2019/2020, утім після невдалого проходження її кваліфікаційного етапу «поза конкурсом» опустився до турніру нижчого рангу.
 
Власне, через такий «реверанс» український віце-чемпіон і потрапив до однієї групи з «Дніпром», якому, в свою чергу, довелося долати відбірковий раунд КЄ.
 
Українське «дербі» в поточному Єврокубку трапилося вже в першому турі. Напередодні дуелі в столичному Палаці спорту баскетбольні експерти наголосили, що дніпровський клуб має третій за силою потенціал поміж усіх учасників групового етапу, тоді як «Київ-Баскету» дістався лише 18-й «номер посіву».
 
Водночас на паркеті київського ПС уболівальники побачили абсолютно іншу картину. І нехай після матчу латвійський очільник «Київ-Баскета» Айнарс Багатскіс серйозно критикував своїх підопічних за брак концентрації в кінці гри, підсумковий рахунок на табло свідчив про суттєву перевагу команди господарів — 95:88.
 
«Я постійно наголошую своїм гравцям, що баскетбольний поєдинок — це історія про 40 хвилин, а не 35. Концентрація — це одна з наших головних проблем у цьому матчі», — відзначив Багатскіс, команда котрого по ходу гри часом мала майже 20-очкову перевагу над «Дніпром».
 
Зрештою, саме наприкінці гри столичні баскетболісти й дозволили опоненту скоротити відставання, аби рахунок не виглядав розгромним. Утім цей локальний успіх не надто порадував наставника дніпрян Дениса Журавльова: «Досить уже нам набиратися досвіду в єврокубках. Потрібно нарешті показати якийсь результат».
 
У міжсезоння в складі «Дніпра» з’явився напрочуд талановитий український баскетболіст Іссуф Санон, якого в 2018 році «задрафтував» клуб Національної баскетбольної ліги «Вашингтон».
 
Вважаючи юного атакувального захисника з Донецька «хорошим придбанням на майбутнє», набиратися досвіду відправили його американці до Європи. Минулий сезон Санон провів у словенський «Любляні», котра має досвід виступів у Євролізі. Новий же — розпочав у «Дніпрі».
 
У матчі проти «Київ-Баскета» Іссуф iз 16 очками став одним з двох найрезультативніших гравців у своїй команді. Так само гравці з українськими паспортами грали перші скрипки й у столичному клубі — 23 пункти зробили капітана «бджіл» Максима Пустозвонова кращим снайпером матчу.
 
Не залишився без уваги в українському «дербі» на міжнародній арені й колоритний новобранець «Дніпра» Грегорі Коломойський. Останнім часом Денису Журавльову лише й доводиться, що коментувати дії сина українського мільярдера Ігоря Коломойського, що, за словами наставника, його починає дещо дратувати. 
 
«Він — вихованець школи «Дніпра». І ми завжди звертаємо увагу на молоді кадри, котрі мають шанс бути в нашій команді», — заявив Журавльов. При цьому в поєдинку проти «Київ-Баскета» 20-річний новачок дніпрян провів на майданчику чотири хвилини 40 секунд, записавши до свого активу один підбір на своєму щиті.
 
У наступному турі дніпряни зіграють удома з білоруським «Цмокі-Мінськ», тоді як «Київ-Баскет» поміряється силами з болгарським «Левські». 

ТАБЛО

Кубок Європи. Група F. «Київ-Баскет» (Україна) — «Дніпро» (Україна) — 95:88, «Левські» (Болгарія) — «Цмокі-Мінськ» (Білорусь) — 81:68.