«Розбився й одразу ж загорівся»: що відомо про катастрофу гелікоптера із ексміністром аграрної політики на борту

23.10.2019
В авіатрощі на Полтавщині загинув ексміністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий: 21 жовтня гелікоптер із ним на борту впав поблизу села Тарасенкове Оржицького району. 
 
«Літальний апарат розбився й одразу ж загорівся, по суті, в городі однієї з селянських садиб, метрів за сто від житлового будинку. І це просто диво, що ніхто із жителів не постраждав, — розповіла речниця Головного управління ДСНС України в Полтавській області Світлана Рибалко. — Оскільки авіакатастрофа трапилася приблизно за 16 кілометрів від райцентру Оржиця, за 25 хвилин усі служби вже були на місці. Найперше бойовий караул нашої служби у складі чотирьох осіб ліквідував пожежу. Попереднє повідомлення про те, що впав саморобний літальний апарат, не підтвердилося. Як з’ясувалося, то був легкий багатоцільовий чотиримісний гелікоптер Robinson R44 виробництва американської компанії».
 
За попередньою інформацією, Тарас Кутовий летів із Києва на Полтавщину, керуючи гвинто­крилом самостійно. Згідно з одним із джерел, він мав офіційний дозвіл на польоти й того дня орендував літальний апарат у ТОВ «Хеліклаб Юкрейн». 
 
У вівторок на місці аварії працювала слідчо-оперативна група, щоб встановити обставини й причини надзвичайної події. Станом на 22 жовтня в поліції не підтверджували особи загиблого.
 
«Ми розуміємо, хто це, але офіційно підтвердити не можемо, бо візуально ідентифікувати особу неможливо. Немає й ніяких документів, вони, найімовірніше, згоріли. Для встановлення особи та причин смерті останки направлено на судово-медичну експертизу до міста Лубни. Коли матимемо висновки цієї експертизи, тоді й зможемо повідомити про все детальнiше, — зазначив заступник начальника відділу комунікацій ГУ Національної поліції України в Полтавській області Роман Грішин. — Відкрито кримінальне провадження за cт. 291 ККУ (порушення чинних на транспорті правил). У його межах і будуть встановлені причини та обставини цієї трагедії. Нині зрозуміло одне: шансів вижити в кермувальника не було, бо там згоріло все».
 
Тарас Кутовий був народним депутатом VII та VIII скликань Верховної Ради України. У 2016—2018 роках працював міністром аграрної політики та продовольства в уряді Володимира Гройсмана і сам написав заяву про звільнення. Причиною нібито стала розбіжність у поглядах на земельне питання між ним і його заступником — ставлеником прем’єра Максимом Мартинюком. 
 
«Позиція, про яку я вже досить довго говорю, — це право продажу прав оренди та застави прав оренди в банку, що створює можливості для власників землі утримувати цю землю, не продавати її, при цьому мати якісь непогані стартові кошти і пайові платежі, оскільки багато сімей селян із них сьогодні живуть, передавати це у спадок», — говорив Тарас Кутовий. 
 
Максим Мартинюк не приховував скептичного ставлення до пропозиції Кутового й наполягав на поетапному впровадженні ринку землі. Навіть після того, як Володимир Гройсман запропонував Тарасу Кутовому погодитися з пропозицією запуску ринку землі, той наполягав на своєму, пропонуючи обмежитися винятково дозволом на продаж договорів оренди.
 
Тарас Кутовий був талановитим бізнесменом. 2007 року його визнали найкращим фінансовим директором України за оцінкою Міжнародного інституту Адама Сміта. У 2008-му він увійшов до десятки найкращих фінансистів України за версією видання «Компаньйон».
 
Тарасу виповнилося лише 43 роки. 
 

ДО РЕЧІ

Цього року на територiї Полтавської областi сталися чотири авiакатастрофи.