Заповідні ліси Закарпаття продовжують немилосердно дерибанити місцеві посадовці

23.10.2019
Заповідні ліси Закарпаття продовжують немилосердно дерибанити місцеві посадовці

Найбільше шаянських вікових дубів та буків під патронатом місцевого лісництва було вирізано у грудні 2017-го — лютому 2018 року. Але осінь-2019 теж іде на сумний рекорд. (Фото з сайта hromadske.ua.)

У серпні правоохоронці вчергове викрили факти масштабної незаконної вирубки дерев у Карпатському біосферному заповіднику.
 
 
З’ясувалося, що саме посадовці заповідника організували вирубку лісу понад встановлені санітарні норми. Зрізану деревину не обліковували й продавали нелегально третім особам.
 
 
Як повідомляв тоді прес-центр Служби безпеки України, за оцінками експертів, сума завданих державі збитків від протиправних дій працівників згаданого лісгоспу становить понад 500 тисяч гривень. Масштаби екологічної шкоди ще оцінюють профільні фахівці.
 
Слідчі СБУ відкрили тоді ж кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.
 
Але якщо ви думаєте, що це якось вплинуло на посадових браконьєрів, то помиляєтеся. Й по сьогодні безцiнні ліси, які є неодмінною умовою продуктивного функціонування цілющих карпатських оздоровниць, цинічно винищуються. Найчастіше — саме тими, хто за посадовими обов’язками повинен їх охороняти. Ці фото, зроблені днями в курортному Шаяні, що в Хустському районі Закарпаття, — яскраве тому підтвердження.
 
За словами місцевих мешканців, які встановили камери спостереження для власного спокою та гарантії безпеки відпочивальникiв, такі лісовози по кілька разів на день курсують центральною вулицею з цінною деревиною в об’ємних кузовах.
 
Кілька разів шаянці намагалися викликати поліцію, лісників та керівників місцевої селищної ради. Щоразу результат невтішний: представники влади або зовсім не з’являлися, або приїздили після того, як за вантажівками й пилюка осіла, або ж, заставши вантаж на місці злочину, відпускали його, розвівши руками. Мовляв, не мають права затримувати.
 
А хто має? Той, кого в даному конкретному випадку не викликали. Але це неточно...
 
«Україна молода», звісно, повернеться до цієї теми, отримавши офіційні відповіді компетентних органів на запити редакції та небайдужих закарпатців. Але, як відомо, відповіді в бюрократичній системі готуються довгенько.
 
А тим часом заповідні ліси треба рятувати вже зараз. Принаймні фіксуючи номери машин і вихідні дані непереконливих «дозвільних» документів iз підписами конкретних посадових осіб. 

ДОВІДКА «УМ»

Карпатський біосферний заповідник розташований у межах Рахівського, Тячівського, Хустського та Виноградівського районів Закарпатської області. Його площа становитиме понад 578 квадратних кілометрів.