У Каховці масово відмовляються від централізованого опалення через шалені тарифи

23.10.2019
Мешканці Каховки створили гучний прецедент для всієї країни: в місті Херсонської області майже 75 відсотків споживачів тепла відмовилися від послуг місцевого комунального підприємства теплових мереж.
 
Скандал розгорівся ще взимку нинішнього року, коли люди отримали платіжки за один місяць опалення з сумами у 5 тисяч гривень та більше.
 
Тому почали активно переходити на автономне опалення. Процес не зупинило навіть те, що перелякана міська влада змушувала «бунтарів» платити еквівалент 200—400 доларів за відмову від загальної котельні.
 
— Влада намагалася загальмувати процес переходу цілого міста на автономне опалення, — розповів мер міста Андрій Дяченко. — Ситуація у Каховці зараз склалася така, що з’явилися багатоповерхові будинки, в яких проживає лише по 1-3 людини, які користуються центральним опаленням, це соціально незахищені люди або пенсіонери. Незважаючи на це, ми нікого не будемо примусово відрізати від центрального опалення. У листопаді ми запропонуємо каховській міськраді розглянути програму надання таким жителям міста матеріальної допомоги з метою встановлення автономних систем опалення.
 
Чиновник повідомив, що вона буде аналогічна програмі допомоги установки «автономки» мешканцями Свєтлового при відключенні цього житлового масиву від централізованого опалення. А охочих позбутися центрального теплопостачання настільки багато, що з технічних причин фахівці Каховської керуючої компанії (вони не можуть відключати більше, аніж по чотири квартири на день) завалені роботою аж до нового року.
 
Зауважимо, що різкий відтік абонентів комунального підприємства теплових мереж «Каховтеплоко­муненерго» (КПТМ «КТКЕ») призведе до того, що вартість централізованого опалення для тих, хто не відрізався від тепломереж, цієї зими стане ще більшою. Хоча й без цього південна область займає перше місце по Україні за дорожнечею опалення. За інформацією Держагентства з енергоефективності, середньозважені тарифи на опалення по регіонах є найвищими на Херсонщині, Черкащині та Київщині.