Нетаньяху вдруге не зміг сформувати ізраїльський уряд: за це візьметься президент

23.10.2019
Нетаньяху вдруге не зміг сформувати ізраїльський уряд: за це візьметься президент

Ганц і Нетаньяху: несподіваний поворот.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху вдруге за останні п’ять місяців не зміг сформувати уряд і повернув мандат на його формування президенту країни Реувену Рівліну, повідомляє «Євроньюс».
 
 
У викладеному в інтернеті відеозверненні до мешканців Ізраїлю Нетаньяху пояснив своє для багатьох несподіване рішення, що «зробив усе можливе, щоб створити широкий уряд єдності», але його пропозиції були відкинуті, він не зміг заручитися підтримкою достатньої кількості парламентаріїв. 
 
 
У Нетаньяху залишалося ще дві доби на формування уряду, але він вирішив здати мандат у понеділок, 21 жовтня, у день свого 70-річчя. У прес-службі президента Ізраїлю повідомили, що право на формування уряду буде передане лідеру блоку «Кахоль-Лаван» («Біло-блакитні») Бені Ганцу.
 
Нетаньяху наголосив у відеозверненні: якщо Ганц намагатиметься створити уряд меншості за підтримки «Об’єднаного арабського списку», то він, Нетаньяху, очолить опозицію і буде добиватися найскорішої зміни такого уряду. Нагадаємо, Нетаньяху керував Ізраїлем найдовше з усіх ізраїльських прем’єр-міністрів — у сумі 13 років (у 1996—1999 та 2009—2019 роках).
 
А в Бені Ганца тепер є передбачені законом 28 днів на формування уряду, інформує агенція новин dpa.
 
Перша невдала спроба Нетаньяху сформувати уряд мала місце п’ять місяців тому. Після парламентських виборів у квітні він не зміг у відведений законом термін домовитися про створення коаліції, тож Кнесет довелося розпустити й призначити повторне голосування на 17 вересня.
 
У результаті вересневих виборів до Кнесету лівоцентристський блок партій «Кахоль-Лаван» отримав на одне місце більше, ніж права партія Нетаньяху «Лікуд». Згідно з остаточними результатами голосування, «Лікуд» здобув 32 мандати, а «Кахоль-Лаван» — 33. Водночас Натаньяху мав більшу підтримку в парламенті — за його кандидатуру на посаду глави нового уряду висловилися 55 депутатів, а на підтримку Ганца — 54.
 
Після цього президент Ізраїлю закликав обидві найбільші партії до формування широкої коаліції. Беньямін Нетаньяху також запропонував «Кахоль-Лавану» сформувати коаліцію, зазначивши, що іншого варіанту не існує.
 
Однак Бені Ганц, колишній начальник генштабу ізраїльської армії та політичний противник Нетаньяху, заявив, що його політична сила отримала в Кнесеті на одне місце більше, тому посаду голови уряду має обійняти саме він. Він також відхилив можливість формування уряду на чолі з Нетаньяху через обвинувачення проти чинного прем’єра в корупції.
 
Чи не єдина можливість для Бені Ганца створити новий уряд — коаліція з тре­тьою політичною силою країни, угрупованням арабських партій «Об’єднаний  арабський список» на чолі з Айманом Одехом, який має 13 мандатів у Кнесеті.
 
Але ізраїльські праві розглядають такий союз з арабами мало не як державну зраду. Наразі Ізраїль залишається без уряду. Якщо і Ганцу не вдасться створити новий кабінет упродовж найближчого місяця, то будуть оголошені дострокові вибори — вже треті з квітня цього року.