Дебютант суперліги «Прометей» з Кам’янського залишився єдиним клубом без турнірних втрат

23.10.2019
Дебютант суперліги «Прометей» з Кам’янського залишився єдиним клубом без турнірних втрат

Статус дебютанта суперліги не заважає «Прометею» з Кам’янського успішно долати спротив іменитих суперників. (Фото з сайта fbu.ua.)

В ігрових видах спорту не надто часто трапляються випадки, коли дебютанту елітного турніру з наскоку вдається захопити в ньому лідируючі позиції.
 
Однак новачок чоловічої суперліги — «Прометей» із Камянського — вельми серйозно підготувався до свого дебюту в найсильнішому баскетбольному дивізіоні країни.
 
 
Окрім низки знаних виконавців — Дениса Лукашова, Маліка Трента, Макса Конате та Ренді Калпеппера, все ж головним надбанням команди на дебютний у суперлізі сезон варто вважати її знаного латвійського наставника Карлієса Мужнієкса, який у 2015 році привів до чемпіонства южненський «Хімік».
 
Вочевидь і до Кам’янського Мужнієкс прибув iз чемпіонською метою. У стартових поєдинках національного чемпіонату «Прометей» чітко продемонстрував свої амбіції та потенціал. Здобувши в шести поєдинках шість перемог, колектив із Кам’янського залишився єдиним поміж дев’ятьох учасників суперліги володарем абсолютного результату.
 
На старті свого дебютного турніру «Прометей» переміг і чинного чемпіона країни — «Хімік», і одного з головних претендентів на «золото» поточної першості — «Дніпро».
 
При цьому успіх підопічних Мужнієкса у гостьовому матчі проти дніпрян ознаменувався грандіозним скандалом, генератором якого виступив місцевий мільярдер Ігор Коломойський.
 
Завітавши на регіональне дербі до Палацу спорту «Шинник», перш за все, аби підтримати новобранця «Дніпра» — свого сина Грегорі Коломойського, поважний бізнесмен, на переконання керівництва дніпровського клубу, став свідком упередженого та непрофесіонального суддівства.
 
Як результат, БК «Дніпро» подав офіційний протест до ФБУ на результат програного поєдинку з «Прометеєм», паралельно закликавши федерацію дати експертну оцінку діям суддівської бригади скандального матчу.
 
Натомість, за повідомленням сайту «Цензор.нет», комісія з правових відносин ФБУ відкрила провадження у справі про звернення президента федерації Михайла Бродського щодо порушення принципів чесних правил під час гри «Дніпро» — «Прометей» та неспортивної поведінки з боку вболівальників БК «Дніпро».
 
Йдеться про те, що під час та після матчу почали надходити повідомлення на особистий номер президента ФБУ від абонента Ігоря Коломойського з погрозами на адресу суддів поєдинку та президента БК «Прометей» Володимира Дубинського, а також висловлювання з приводу невдоволення результатом матчу й необхідністю покарання суддів. При цьому сам Михайло Бродський, коментуючи скандальне дніпропетровське дербі, заявив, що нікому не дозволить нав’язати свої правила в баскетболі.
 
На цьому тлі особливого забарвлення набуває протистояння «Дніпра» з дотичним до президента ФБУ «Київ-Баскетом» у першому турі групового раунду Кубка Європи, котре відбудеться 23 жовтня у столичному Палаці cпорту.
 
Напередодні відповідального єврокубкового старту «Київ-Баскет» програв «Черкаським мавпам», зазнавши, таким чином, уже другої поразки в чемпіонаті країни.
 
Натомість дніпряни, оговтавшись після поразки (першої в турнірі) «Прометею», повернулися на переможний шлях у протистоянні з «Миколаєвом», який наразі посідає останнє місце у протоколі.
 
Щоправда, попри неприємний статус «корабели» все ж мають у своєму активі одну перемогу в чотирьох матчах. Натомість «Харківські соколи», котрі, як і «Прометей», вважаються новачками суперліги, не виграли в поточному чемпіонаті ще жодного поєдинку.
 
Після шести невдач поспіль керівництво клубу відправило у відставку Володимира Коваля, запросивши на його місце екснаставника чоловічої збірної України Євгена Мурзіна. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. «Прометей» — «Одеса» — 91:88, «Запоріжжя» — «Хімік» — 81:88, «Миколаїв» — «Дніпро» — 73:80, «Прометей» — «Хімік» — 83:72, «Черкаські мавпи» — «Київ-Баскет» — 85:77, «Запоріжжя» — «Одеса» — 77:87, «Миколаїв» — «Харківські соколи» — 74:73, «Дніпро» — «Прометей» — 60:67.
Турнірне становище: «Прометей» — 6 перемог/0 поразок, «Дніпро», «Хімік» — 4/1, «Черкаські мавпи» — 3/2, «Запоріжжя» — 2/4, «Київ-Баскет» — 2/2, «Одеса» — 1/4, «Харківські соколи» — 0/6, «Миколаїв» — 1/3.