«Слов’янськ» та «Старобільськ»: США передали ВМС України два патрульні катери

22.10.2019
«Слов’янськ» та «Старобільськ»: США передали ВМС України два патрульні катери

Вантажний корабель Ocean Freedom доставив на своєму борту два патрульнi катери Служби берегової охорони США для Військово-Морських сил України.
 
 
Загальна вартість спостережних плавзасобів, а також їх модернізації та навчання двох екіпажів українських військових моряків обійшлися партнерській стороні майже в 10 мільйонів доларів.
 
 
Як повідомив керівник проекту «Майдан закордонних справ» Андрій Клименко, американське судно зайшло у води Чорного моря через Босфор у понеділок, 21 жовтня, та пришвартувалося до причалу Одеського морвокзалу.
 
Українські ВМС Збройних сил України отримали патрульні кораблі у рамках домовленостей між віцеадміралом берегової охорони США Майклом Маккалiстером i п’ятим президентом України Петром Порошенко ще у вересні 2018 року.
 
Тоді говорили про те, що судна допоможуть захистити Україну від російської агресії та стануть ще однією цеглинкою у справі зміцнення військово-морського альянсу між українським та американським народами.
 
Меморандум про передачу Україні патрульних катерів USCGC Cushing (WPB-1321) та USCGC Drummond (WPB-1323) був підписаний між командувачем ВМС ЗСУ адміралом Ігорем Воронченком i віцеадміралом берегової охорони США Маккалiстером.
 
Після виведення патрульних катерів зі складу берегової охорони США у 2017 році та передачі їх ЗСУ вони отримали нові назви і бортові номери — «Слов’янськ» (P191) та «Старобільськ» (P190).
 
Відомо, що обидва судна побудовані наприкінці 80-х років минулого століття, а в 2017-му були модернізовані, отримавши плановий ремонт i часткову заміну обладнання на більш сучасне.
 
Раніше катери цього типу доставляли з території США до Грузії та Пакистану.
 
Відразу після підписаних домовленостей почалася підготовка українських екіпажів для несення служби на цих катерах. Спочатку навчання відбувалися на території України, а влітку цьогоріч 32 українськi моряки проходили 10-тижневий курс підготовки на базі Морського інституту технологій та аспірантури (MITAGS) у місті Лінтікум (США).
 
Технічна характеристика катерів класу Island передбачає, що у своїй базовій комплектації вони мають водотоннажність 168 тонн, а також довжину 34 метри та ширину 6,4 метра.
 
Вони здатні розвивати швидкість до 29,5 вузла. З озброєння кожен катер має 25-мiлiметрову гармату та два кулемети. Катери обладнані РЛС загального виявлення AN / SPS-73 та 5,4-мiлiметровим доглядовим човном Zodiak Hurricane 540. 
 
Швидкохідні прибережні кораблі можуть досягати швидкості до 45 вузлів та проходити на економічній швидкості без дозаправки відстані понад 3500 морських миль. Припускають установку спеціального устаткування, що встановлюється за модульним принципом, виходячи з цілей, поставлених командиром та екіпажем кораблів.
 
Ці завдання можуть включати в себе: мінну розвідку та ліквідацію встановлених противником морських мін, проведення спеціальних операцій (у тому числі диверсійних), антитерористичний захист, протичовновий захист від дій противника.