Панам так не жити: як пишеться «Бюджет-2020 для обраних»

22.10.2019
Отож 18 жовтня 255 депутатів дали зелене світло проєкту бюджету на 2020 рік від уряду Гончарука й ухвалили висновки та пропозиції Бюджетного комітету щодо подальшої роботи над ним.
 
Схвалили концепцію фінансово-економічного життя для українського народу в 2020 році 239 депутатів із «Слуги народу», 17 депутатів — колишніх членів партій Януковича, Порошенка, Кличка, Яценюка, Коломойського з депутатської групи «За майбутнє» та один депутат із фракції Тимошенко.
 
Що нового підтримали 255 депутатів у порівнянні з першою версією бюджету:
 
— збільшення доходів бюджету (для прикладу на 20% — 19,1 млрд грн лише з податку на прибуток підприємств?!);
— рекомендували збільшити розміри соціальних стандартів для людей;
— збільшили видатки на утримання Верховної Ради на 227 мільйонів 822 тисячі 6 гривень, і таким чином утримання парламенту вперше в історії України досягне суми 2 мільярди 201 мільйон 218 тисяч 3 гривні?!
 
Нагадаю, що в 2015 році ВР нам обходилася в 700 мільйонів 581,5 тисячі гривень, а вже в 2019-му — 1 мільярд 970 мільйонів 346,7 тисячі гривень. Нині ж депутати «знесли дах» 2-мільярдної позначки!
 
Тепер про ще одну грошову справу з бюджетним фінансуванням партій.
 
Як відомо, після активної підтримки петиції нашої команди «Рідної країни» щодо скасування бюджетного фінансування партій президент запропонував законопроект, який був ухвалений і вже набув чинності та відповідно заощадив бюджету приблизно 300 мільйонів гривень лише в 2020 році ( тепер кошти не отримають партії, які набрали від 2 до 5 відсотків — це партії Гройсмана, Кернеса, Шарія, Ляшка... Отримають вдвічі менше й нинішні парламентські партії).
 
Проте ці ж таки партії Зеленського, Порошенка, Бойка-Медведчука, Тимошенко і Вакарчука отримають лише в 2020 році 467,3 мільйона на відшкодування витрат на передвиборчу агітацію — тобто обманювали вони на виборах громадян за гроші цих же громадян!
 
І найсумніше — передбачено ще майже 300 мільйонів коштів платників податків на статутну діяльність цих партій (читай політичну рекламу на своїх же телеканалах)?!
 
Пропоную мільярдерам і мільйонерам із цих партій, які й так збільшили видатки на своє утримання до 2 мільярдів 201 мільйона лише у ВР, відмовитись від цих бю­джетних коштів на користь армії, освіти, охорони здоров’я, культури та спорту! (Таке право Закон передбачає!)
 
P.S. Фінансування інших владних структур, як то Офіс президента — майже на мільярд, чи Державного управління справами (ДУСі) майже на 2,5 мільярда — окрема сумна історія. 
 
Микола ТОМЕНКО, український політик
(Сайт «Обозрєватєль»)