На Київщині планують збудувати склозавод за новітніми технологіями

16.10.2019
Планується будівництво першого в Україні заводу з виробництва флоат-скла. Підприємство-первісток такого типу зведуть у Бородянці, що на Київщині. Інвестиції в нього складатимуть 300 млн євро, а потужності лінії дозволять виробляти 600 тонн скла на добу.
 
Втілювати проєкт у життя буде компанія «Агромат» разом з американським технічним партнером. Виробник зможе фактично повністю перекривати потреби України в склі й дозволить не менше 30% продукції відправляти на експорт.
 
Нині економіка України повністю залежить від склопродукції, яку доводиться імпортувати з Європи та... країни-агресора — Росії. І найпарадоксальнішим є ще й той факт, що імпортоване скло виробляється за кордоном, зокрема з української сировини.
 
Керівник та ініціатор проекту Олександр Моляка розповів, що задум з’явився ще в 2017 році. У результаті компанія «Агромат» підписала меморандум з американською інжиніринговою фірмою щодо будівництва заводу з виробництва скла.
 
Ця заокеанська компанія має чималий досвід (30-річний) і володіє найпрогресивнішими технологіями флоат-ван і нанесення CVD-покриттів. До того ж виконує роботи «під ключ», надаючи послуги з технічного проектування, закупок та будівництва.
 
На підприємстві вироблятимуть енергозберігаюче скло всіх типів і клімату, архітектурне скло, скло для сонячних батарей, самомиюче скло, скло для побутової техніки, ультрачисте скло для електроніки, автомобільне, тоноване, ламіноване та загартоване. У разі запуску заводу буде створено 300 нових робочих місць.
 
Додамо, що флоат-скло — це найпоширеніший вид листового скла, яке виготовляють методом термічного формування на розплаві металу, наприклад олова.
 
У порівнянні з традиційними методами виготовлення скла (метод Еміля Фурко, тягнене скло) флоат-метод більш продуктивний, а якість одержуваного скла — стабільна.
 
Із винаходом флоат-методу зникла необхідність у додатковому поліруванні й шліфуванні скла. Флоат-скло вирізняється високою оптичною прозорістю, ідеально пласкими й паралельними поверхнями; як правило, його товщина — від 3 до 19 мм.