«Приємно до сліз»: лідер гімнастичної збірної України вперше в кар’єрі став призером ЧС в багатоборстві

16.10.2019
«Приємно до сліз»: лідер гімнастичної збірної України вперше в кар’єрі став призером ЧС в багатоборстві

Головний тренер гімнастичної чоловічої збірної України Геннадій Сартинський добре підготував до чемпіонату світу свою команду на чолі з її лідером Олегом Верняєвим. (Фото з архіву «УМ».)

Вирушаючи в передолімпійський рік на чемпіонати світу, більшість своїх думок спортсмени зосереджують на майбутніх Іграх, точніше на перепустках, які дозволять їм у найближчому майбутньому позмагатися за олімпійські нагороди.
 
 
Відтак цілком зрозумілими були емоції українських спортивних гімнастів після завершення кваліфікаційної сесії на чемпіонаті світу-2019 у Штутгарті, котрі на головних стартах року вибороли п’ять олімпійських ліцензій.
 
 
Чотири з них дісталися представникам чоловічої збірної України. А першу й головну ліцензію на Ігри-2020 в Токіо отримала українська команда гімнастів, яка з четвертим результатом завершила в Штутгарті кваліфікаційну сесію.
 
«Сьогодні ми змусили подумати тих, хто не вірив у нас, і прогнозував нам 13-14-те місце. Утім, напевно, це наш перший настільки високий результат», — відзначив лідер «синьо-жовтих» Олег Верняєв.
 
І хоча покращити свою позицію у фінальний день «синьо-жовті» в складі Верняєва, Петра Пахнюка, Ігоря Радивілова, Євгена Юденкова та Владислава Грико не змогли, завершивши командні змагання на восьмому місці, продемонстрований на ЧС-2019 підопічними Геннадія Сартинського потенціал дозволяє сподіватися на покращення українськими гімнастами своїх колективних результатів наступного року в Токіо.
 
Водночас у Штутгарті свій високий медальний потенціал продемонстрували ветерани вітчизняної спортивної гімнастики, призери олімпійських ігор — Верняєв i Радивілов.
 
Останній — бронзовий призер лондонської Олімпіади-2012 — знову продемонстрував, що, як і раніше, залишається майстром опорного стрибка.
 
Пропустивши поперед себе у фінальних змаганнях на цьому снаряді двох росіян, Ігор поповнив свою медальну колекцію планетарною «бронзою» 2019 року.
 
Такого ж ґатунку дісталася нагорода й олімпійському чемпіону Ріо-2016 Верняєву, котрий піднявся на п’єдестал після завершення турніру з багатоборства.
 
Здобути титул дворазового олімпійського чемпіона в Бразилії Олегу не дозволив зубр світової гімнастики японець Кохеї Утімура.
 
Натомість на ЧС у Штутгарті голов­ним опонентом Верняєва була його далеко не ідеальна спортивна форма. Перенісши на початку року низку хірургічних операцій, компенсувати брак фізичної готовності на «мундіалі» Олегу допомогли його морально-вольові якості. Попри те, що кваліфікацію в багатоборстві він завершив на шостому місці, у фінальній сесії, де домінували росіяни, Верняєв зумів продертися до «призів».
 
«У мене немає ні слів, ні сил, але я безмежно щасливий, до сліз», — так найбільш титулований гімнаст України прокоментував виграш своєї першої в кар’єрі медалі чемпіонату світу в «абсолюті». Цікаво, що Верняєв — узагалі перший з українських гімнастів, хто став призером ЧС у багатоборстві.
 
Відзначимо, у фінальних змагань на ЧС-2019 також змагалися й Павло Пахнюк (дев’ятий у багатоборстві) та Діана Варинська (15-те місце в багатоборстві). До України вони повернулися без нагород, проте обоє — з олімпійськими ліцензіями.