І Роналду не перепона: збірна України достроково вийшла до фіналу Євро-2020

16.10.2019
І Роналду не перепона: збірна України достроково вийшла до фіналу Євро-2020

Продемонструвавши в домашньому поєдинку проти португальців найкращі зразки футбольної майстерності, українські збірники оформили достроковий вихід на ЧЄ-2020. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Наступного літа національна збірна України втретє поспіль зіграє на чемпіонаті Європи, куди команду Шевченка вивела домашня перемога над тріумфатором минулого ЧЄ — збірною Португалії.
 
 
Незважаючи на наявність у складі опонента грізної зброї — зіркового Кріштіану Роналду, котрий у Києві, до слова, забив свій 700-й гол у кар’єрі, «жовто-сині» навіть у меншості досягли переможного в матчі результату й достроково, з першого місця в групі, вийшли на Євро-2020.
 
 
Перед початком кваліфікаційного циклу Андрій Шевченко дав обіцянку, що виведе збірну України на єврофорум і, плідно попрацювавши з командою, дотримав свого слова.
 
 
Перші два роки на чолі національної команди завершилися для Шевченка та К° непротраплянням на чемпіонат світу-2018, натомість у наступному відбірковому циклі українські збірники повністю реабілітувалися за минулі невдачі, потішивши уболівальників яскравим атакувальним футболом.
 
Дивлячись на гру «синьо-жовтих» у кваліфікації на ЧЄ-2020, в семи поєдинках якої вони втратили лише два очки (нічия в гостьовому матчі проти португальців), відчувалося, що в команди Шевченка з’явився чіткий тактичний малюнок, завдяки котрому вона може вирішувати високі турнірні завдання.
 
У київському матчі проти Португалії підопічні Шевченка продемон­стрували й відмінний контроль м’яча, й прекрасний контратакувальний потенціал i, що головне, справжній бойовий дух, який допоміг їм вистояти під час гри в меншості.
 
Наставник української команди наголосив, що втримати перемогу в напруженій кінцівці матчу збірній України допомогли вболівальники, котрі в умовах аншлагу забезпечили своїй команді на НСК «Олімпійський» неповторну атмосферу. Цікаво, що в нинішньому євровідборі це був перший поєдинок «синьо-жовтих» у Києві, куди наші збірники переїхали з Харкова, де впевнено, на класі здолали литовців (2:0).
 
«У мене дуже багато емоцій, зараз я дуже щасливий. Хочу подякувати Україні й Києву за підтримку. Стадіон дав команді імпульс, особливо коли ми залишилися вдесятьох. Я пишаюся гравцями, адже побачив на полі справжніх левів. Оцінюючи цей відбірковий цикл, який ми пройшли разом, я можу подякувати футболістам за віддачу і за гру, які вони показували», — відзначив Андрій Шевченко.
 
У листопаді на українських збірників чекає ще заключний поєдинок групового раунду проти Сербії. Однак жодного турнірного значення для «синьо-жовтих» він уже не матиме. Інша справа — жеребкування фінальної частини ЧЄ-2020, котре відбудеться в останній день осені в Бухаресті.
 
Від неї, за словами наставника української збірної, багато в чому залежатимуть перспективи «синьо-жовтих» на майбутньому Євро. Поки ж Шевченко наголошує, що його команда прогресує. І наразі це головне. 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група В. Україна — Португалія — 2:1 (Яремчук, 6; Ярмоленко, 27 — К. Роналду, 72 (пен.); вилучення: Степаненко, 72 (У); У: П’ятов, Караваєв, Кривцов, Матвієнко, Миколенко (Пластун, 90+5), Степаненко, Зінченко, Малиновський, Ярмоленко, Яремчук (Коваленко, 73), Марлос (Коноплянка, 63)). Україна — Литва — 2:0 (Малиновський, 29, 58).
Турнірне становище: Україна — 19 (7 матчів), Португалія — 11 (6), Сербія — 10 (6), Люксембург — 4 (6), Литва — 1 (7).