Туреччина почала військову операцію проти курдів у Сирії

11.10.2019
Туреччина почала військову операцію проти курдів у Сирії

Турецький наступ у Сирії.

Турецькі війська 9 жовтня почали вторгнення у північні райони Сирії, які контролюють курдськi бійцi «Демократичних сил Сирії» — союзники США в цій країні. Про початок військової операції оголосив президент Туреччини Реджеп Ердоган.
 
 
Дональд Трамп раніше повiдомляв про відкликання американських військ iз півночі Сирії, але зазначив, що Туреччина може зіткнутися з економічними наслідками, якщо перетне «межу».
 
 
В неділю, 6 жовтня, Білий дім офіційно заявив про виведення американських військових iз позицій у регіоні, заявивши водночас про «непідтримку» турецької військової операції.
 
 
Вивівши свої війська з Сирії, США фактично зрадили та віддали на поталу Туреччині своїх найбільших союзників у регіоні — курдів. У боротьбі з «ІД» за останні роки загинули понад десять тисяч курдських бійців.
 
«Демократичні сили Сирії» (SDF), які очолюють курди і до складу яких входять «Загони народної самооборони» (YPG), у понеділок зробили заяву, що захищатимуть свої території.
 
США традиційно підтримують SDF, і YPG зокрема — саме за підтримки американців курдсько-сирійські сили змогли розбити «Ісламську державу», що тримала під своїм контролем частини Сирії та Іраку, і взяти під контроль цю частину країни.
 
На північному сході Сирії триває просування турецьких військ у рамках операції «Джерело миру», спрямованої проти «Демократичних сил Сирії» (SDF).
 
Із заявою про успішне продовження операції вранці четверга, 10 жовтня, виступило міністерство оборони Туреччини. Раніше у відомстві повідомляли, що за допомогою авіації та артилерії турецькі збройні сили завдали удари по 181 об’єкту курдських загонів у прикордонних районах Сирії.
 
Головна мета Анкари — відтіснити курдські «Загони народної самооборони», які Анкара вважає терористами та відгалуженням забороненої турецькою владою «Робітничої партії Курдистану» (РПК), подалі від своїх кордонів, та створити «коридор безпеки».
 
Туреччина розраховує сформувати на північному сході Сирії 32-кілометрову «зону безпеки», вільну від курдського ополчення. Сюди Анкара розраховує переселити до двох мільйонів сирійських біженців, які наразі мешкають у Туреччині (усього в країні перебувають 3,6 мільйона біженців, які залишили Сирію через громадянську війну, що розпочалася в 2011 році).
 
Базований у Лондоні Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини повідомляє, що вже в перші години від початку турецької операції було зафіксовано щонайменше 15 жертв військових дій.
 
Серед них — восьмеро цивільних, двоє з яких є дітьми, повідомляють правозахисники. Також iдеться про десятки поранених як серед бійців «Демократичних сил Сирії», так і серед цивільних.
 
Європейський Союз закликав Туреччину припинити військовий наступ на півночі Сирії. Зокрема, в поширенiй у середу, 9 жовтня, заявi верховної представниці ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріки Могеріні.
 
«Нові зброй­ні зіткнення на північному сході ще більше розхитають стабільність у всьому регіоні, погіршать поневіряння цивільного населення і спровокують додаткові вигнання (населення з насиджених місць. — Ред.)», — iдеться в тек­сті заяви, який наводить інформагенція dpa.
 
Крім того, зазначається, що односторонні дії Туреччини також поставили під загрозу досягнуті успіхи Міжнародної коаліції в боротьбі проти терористичного угруповання «Ісламська держава».
 
Як приклад таких загроз наведено ймовірність того, що утримувані курдами полонені ісламісти в результаті бойових дій можуть опинитися на волі.
 
За словами дипломатів, на яких посилається dpa, більшість країн-членів Євросоюзу прагнули ще до початку операції спільною заявою застерегти Туреччину щодо можливих наслідків наступальних військових дій проти курдів. Однак згодом цей план провалився через відсутність попередньої згоди Угорщини.
 
Президент США Дональд Трамп назвав наступ турецьких військ «поганою ідеєю». Текст заяви Трампа щодо цього питання поширив у середу, 9 жовтня, Білий дім, інформує агенція «Рейтер».
 
У документі також зазначається, що в зоні проведення цієї операції й досі перебувають американські військові. Крім того, у заяві вказується на те, що «Туреччина взяла на себе зобов’язання захищати цивільних осіб, релігійні меншини, в тому числі й християн».
 
Так само Трамп зазначив, що Анкарі слід попіклуватися про те, щоб попередити виникнення гуманітарної кризи через цей напад. Крім того, Сенат США відреагував на цю силову операцію розробкою резолюції про запровадження санкцій проти Туреччини.
 
Франція, Німеччина та Велика Британія, які рішуче засуджують інтервенцію Туреччини до Сирії, скликали надзвичайне засідання Ради Безпеки ООН, яке мало відбутися у четвер увечері.