Духовний Instagram: молодий священник iз Тернополя опанував сучасний спосіб комунікації з віруючими

11.10.2019
Духовний Instagram: молодий священник iз Тернополя опанував сучасний спосіб комунікації з віруючими

Отець Роман Демуш. (Фото з його особистої сторінки у «Фейсбуцi».)

33-річного отця Романа Демуша, який служить у тернопільському Архiкатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці (УГКЦ) можна вважати кращим прикладом сучасного священнослужителя. І з огляду на його життєву позицію, і на сам стиль життя.
 
 
А віднедавна він ще й освоїв один iз найсучасніших способів комунікації з віруючими — через популярний Instagram. Досвід діяльності в iнтернеті мав і раніше — приміром, розробляв з аніматорами пасторальні програми для проведення дитячих і молодіжних літніх таборів, основаних на функціонуванні соціальних мереж.
 
 
Однак в «Інстаграмi» кілька років тому зареєструвався як звичайний користувач і спочатку лише ділився радістю батьківства після народження первістка. Усе змінила одного разу публікація його посту про Хелловін, яка отримала великий резонанс.
 
Тоді отець Роман зрозумів, що в молоді є великий запит на подібні теми, відтак почав ділитися своїми роздумами над Євангеліями та порушувати різні духовні проблеми. Зараз у його сторінки в Instagram — @romandemush — понад чотири тисячі підписників від 18 до 35 років, і їх кількість постійно зростає. 
 
«Папа Франциск, коли став Папою Римським, озвучив одну з відомих тепер фраз: «Пастух має пахнути своїми вівцями». Це означає, що ми маємо жити тією реальністю, якою живуть довірені нам люди. Багато людей сьогодні часто перебувають у світі інтернету, соціальних мереж. Це означає, що треба бути також там — для них, щоб бути з ними. Щоб розуміти, чим вони живуть. Головне, чим живе молодь, якими є її потреби і проблеми, щоб могти їм допомогти вирішити їх», — сказав отець Роман у своєму інтерв’ю тернопільському сайту «Погляд».
 
Він хоч і переконаний, що віртуальне спілкування з душпастирем аж ніяк не може замінити реальних відвідин храму, однак вважає, що священник і в соціальних мережах може стати добрим порадником i духівником для тих, хто цього потребує.