Влада Одеси заявила про плани із будівництва космодрому

09.10.2019
Влада Одеси заявила про плани із будівництва космодрому

Космічні амбіції Одеси — це не жарт.

Під час міжнародного форуму Investment Promotion Forum Odesa 5Т заступник міського голови Одеси Павло Вугельман заявив про резервування вільних площ на території Одеси під будівництво космодрому.
 
 
Ці слова викликали справжній ажіотаж у депутатів міськради. Тому чиновнику довелося давати пояснення: «На міжнародному форумі було представлено проєкт, який передбачає створення багатофункціонального комплексу, в якому, зокрема, готуватимуть фахівців у космічній галузі. Комплекс передбачає розробку, проведення випробувань, а також створення на базі одного з технологічних університетів Одеси відповідних умов для освіти молодих людей, зацікавлених в отриманні роботи у космічній галузі».
 
Крім того, комплекс включає акселеративну бізнес-програму, якою передбачено залучення кращих старт­апів та компаній для роботи з інвесторами та Державним космічним агентством України, створення спеціального центру. Також в Одесі планують проведення низки відповідних космічних конференцій i семінарів.
 
Мер Геннадій Труханов підтримав свого зама й сказав, що свого часу ніхто не вірив, що над Одесою літатимуть літаки, проте знаменитий одесит Сергій Уточкін довів, що авіація — це реальність. Тобто в мерії дали зрозуміти, що космічні амбіції Одеси — не жарт.
 
Утім розмови про будівництво космодрому в Одеській області поки що, швидше, викликають посмішки, аніж реальну зацікавленість. У цьому є чимала провина чиновників, які донині не озвучили ані точного місця будівництва, ані обсягів фінансування. 
 
Ідею повернення Україні космічного статусу днями схвалили народні обранці нового скликання. 2 жовтня Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання космічної діяльності. Нововведення дозволять приватним компаніям займатися діяльністю в космічній галузі.