Зробили дитину інвалідом: мешканка Одеси відсудила у лікарів 500 тисяч гривень за недбалість

09.10.2019
Мешканка Одеси відсудила у медиків 500 тисяч гривень за помилки, які перетворили її сина на інваліда.
 
 
Таке рішення ухвалив раніше Київський районний суд Одеси. Лікарі, звісно, не погоджувалися.
 
 
А днями стало відомо, що вища інстанція — Верховний суд України — залишив у силі рішення одеського районного суду. Відповідачем у справі став один зі структурних підрозділів Одеської обласної клінічної лікарні.
 
Як поінформували у прес-службі одеського суду, позивачка посилалася на те, що медики не поставили вчасно точний діагноз, що й призвело до інвалідизації дитини.
 
Хлопчику вчасно не провели скринінг-обстеження, й тепер він усе життя буде потребувати сторонньої допомоги. Малюк не розмовляє, не має певних навичок самообслуговування тощо. 
 
Більше того, медики навмисне не повідомили, що обстеження не проведено, фактично позбавивши батьків достовірної інформації та можливості зробити необхідне дослідження в іншій лікарні.
 
Спочатку цього не зробили через брак витратних матеріалів, а пізніше — просто забули. Точно так, як і забули дати матері новонародженого малюка хоч якісь рекомендації з альтернативної діагностики генетичних захворювань.
 
Суд встановив, що відповідач є відповідальною організацією за проведення своєчасного скринінг-обстеження, отже, своєю бездіяльністю співробітники структурного підрозділу створили загрозу життю та здоров’ю малолітньої дитини.
 
Адміністрація Одеської обласної клінічної лікарні намагалася покривати недбалість своїх підлеглих, задіяла групу адвокатів з метою зменшення компенсації.
 
Підсумком цього стало те, що Апеляційний суд Одеської області змінив рішення Київського районного суду міста Одеса, зменшивши розмір компенсації у десть разів  (йшлося лише про 50 тисяч гривень). 
 
Однак потерпіла жінка звернулася по справедливість до Верховного Суду України. За його рішенням, її сім’я зможе отримати компенсацію у повному обсязі. Таким чином, мати дитини, яка стала інвалідом з вини лікарів, отримає відшкодування моральної шкоди в розмірі 500 тисяч гривень.