Камера для Пашинського: у чому звинувачують арештованого без права на заставу екснардепа

09.10.2019
Камера для Пашинського: у чому звинувачують арештованого без права на заставу екснардепа

Сергій Пашинський у Печерському суді.

У череду о 14:00 у Печерському райсуді Києва мають оголосити повний текст ухвали, яким колишньому народному депутату V-VIII скликань, одному із засновників партії «Народний фронт» Сергію Пашинському ще минулого понеділка обрано запобіжний захід — тримання під вартою терміном до 4 грудня 2019 року без права внесення застави.

 

І доки його адвокат Андрій Федур готується оскаржити арешт підзахисного в апеляційній інстанції, пан Пашинський вже другу добу перебуває у СІЗО. 

 

Чи був вплив на ДБР?

Зауважимо, що про арешт Пашинського клопотали перед судом слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР), які висунули екснардепу підозру «в умисному завдаванні тяжких тілесних ушкоджень» громадянину Хімікусу 31 грудня 2016 року. Йдеться про кримінальне провадження, яке ще в липні 2017 року було закрите слідчими Генеральної прокуратури у зв’язку «з відсутністю у діяннях» обох учасників інциденту «складу кримінальних правопорушень».
 
Утім минулого тижня, 4 жовтня 2019 року, в ДБР офіційно повідомили про оголошення підозри вже колишньому нардепу Сергію Пашинському через стрілянину, вчинену поблизу райцентру Васильків 31 грудня 2016 року. Підстава? Мовляв, саме на ДБР покладено «обов’язок запобігати, виявляти, припиняти, розкривати і розслідувати злочини, що вчинили вищі посадові особи (серед них і народні депутати)».
 
«Досудовим розслідуванням встановлено: 31 грудня 2016 року на території Київської області відбувся словесний конфлікт між народним депутатом та громадянином. Під час нього народний депутат дістав власну зареєстровану вогнепальну зброю (пістолет марки Glock 19) та вистрелив чоловіку в ліву ногу. Як наслідок громадянин отримав тілесні ушкодження у вигляді вогнепального осколкового перелому стегнової кістки лівої ноги», — повідомили у ДБР.
 
А директор ДБР Роман Труба додав: «Особливих підходів у розслідуванні злочинів у нашій країні ні до кого не буде. Народний депутат — відповідай за свої вчинки».
Після цього слідчі ДБР подали до Печерського суду клопотання про обрання Сергію Пашинському запобіжного заходу — «тримання під вартою», оскільки, на думку слідства, колишній депутат може чинити тиск на слідство або втекти.
 
Тоді як сам Пашинський стверджує, що підозра від ДБР є наслідком «впливу на це відомство колишнього юриста Януковича — Андрія Порт­нова».
 
«Реанімація справи та спроба посадити мене до в’язниці — це помста Портнова. Того самого Портнова, який на посаді заступника глави адміністрації президента Януковича забезпечував правовий бєспрєдєл щодо учасників Революції гідності», — написав Сергій Пашинський напередодні арешту на своїй сторінці у «Фейсбуцi». 
 
Проте Печерський районний суд, вислухавши всі сторони, задовольнив клопотання Державного бюро розслідувань і обрав колишньому депутату Сергію Пашинському запобіжний захід — тримання під вартою терміном до 4 грудня 2019 року без права внесення застави. Ухвала суду може бути оскаржена протягом п’яти днів після оголошення.

Новий рік, Хімікус, пляшка і ствол 

Як повідомляла «УМ», тоді, за кілька годин до нового 2017 року, Пашинський повертався з дружиною додому і нібито у темряві на лісовій дорозі ледь не врізався в авто з вимкненими габаритними вогнями. Після екстреного гальмування Пашинський, за його словами, вийшов із машини і зробив зауваження тим, хто був біля того автомобіля. Виникла словесна перепалка. 
 
Після цього, за версією Пашинського, яку підтверджено у повідомленні поліції Київської області про з’ясування обставин інциденту, один із його учасників із прізвищем Хімікус кинувся до депутата з пляшкою в руці й погрозами. Пашинський стверджує, що спочатку зробив попереджувальний постріл у повітря, але Хімікус не зупинився, а вдарив його по голові пляшкою. Пашинський упав, а тоді, піднімаючись, здійснив постріл Хімікусу в ногу. 
 
Депутат стверджував тоді, що вчинив постріл з метою самозахисту та захисту своєї дружини, але надав пораненому медичну допомогу та викликав «швидку» і поліцію. Натомість постраждалий Хімікус наполягав, що попереджувального пострілу Пашинський не робив. За його версією, він допомагав незнайомцю зіштовхнути несправний автомобіль із дороги на узбіччя, коли біля них зупинилось авто, з котрого ви­йшов із пістолетом Пашинський, який, направивши на них зброю, вигукнув: «Усім стояти!». Хімікус вважає, що, якби не вдарив Пашинського пляшкою, то «куля була б у нього не у стегні, а у грудях».
 
Зауважимо, що саме у той період одіозний правник часів Януковича Андрій Портнов узявся з-за кордону (тоді він не наважувався повернутися в Україну) представляти інтереси Хімікуса. Саме юристи Портнова консультували тоді постраждалого. Як бачимо, Портнов не забув про цю справу і після повернення в Україну напередодні інавгурації президента Зелен­ського. 

«Портновське» правосуддя

«Я вважаю поновлення цього розслідування незаконним. Орган досудового слідства, як мінімум, керується Андрієм Портновим. Ця кримінальна справа була анонсована Портновим уже давно у дрібницях. Це примітивна помста Андрія Портнова за те, що він втратив можливість контролювати корупційні потоки, як він це робив при Януковичі. Є численні докази впливу Андрія Портнова на ДБР і окремих його працівників», — заявив Пашинський у суді.
 
І марно запевняв суд, що буде співпрацювати зі слід­ством, не має намірів і важелів впливати на слідство, а також не збирається їхати з країни.
«Як тільки я дізнався, що це відбулося, — я офіційно повідомив слідство, де я, повідомив свій телефон і сказав, що я беру на себе добровільне зобов’язання не покидати Україну. Я як ніхто інший зацікавлений в об’єктивному розслідуванні. Я гарантую, що нікуди не поїду і буду працювати зі слідством», — сказав колишній народний депутат.
Підтримати однопартійця в суді прийшов минулого понеділка і екссекретар РНБО Олександр Турчинов. Вже після засідання пан Турчинов заявив у коментарі журналістам, що вважає поновлення провадження проти Пашинського політичною розправою. 
 
«Зараз формується такий тренд, що всі представники старої влади, яка працювала з 2014 по 2019 рік, вони є всі погані, вони є всі проблемні тощо. Як показали останні події, це не допомагає чинній владі, — заявив колишній секретар Ради нацбезпеки і оборони. — Пашинського довго поливали брудом, але, не знайшовши проти нього компромату, витягли вже закриту справу, і сьогодні, не маючи жодних правових підстав, кинули за ґрати. Шкода, що традиції Печерського суду не змінилися. Якими вони були за часів Януковича — такими залишились і зараз».
Тоді як сам Пашинський зауважив, перш ніж піти до камери СІЗО: «Сьогодні ви бачили «портновське» правосуддя... Я зроблю все, щоб ці злочинці, які сьогодні вчинили злочин, про це пошкодували. Матеріали справи сфальшовані. Суддя пішла на порушення всіх чинних норм законодавства». 
 
У партії «Народний фронт», одним із засновників якої є Сергій Пашинський, назвали його арешт політично мотивованим «правосуддям часів Януковича».
«Нагадуємо, що кримінальна справа проти Сергія Пашинського була розслідувана та закрита. Однак знову була відкрита з політичних підстав з метою переслідування Сергія Пашинського за його участь у Революції гідності та протидії російській агресії», — йдеться у заяві партії. 

Небезпека в камері 

Водночас відомий адвокат Андрій Федур стверджує, що його підзахисному Сергію Пашинському загрожує смертельна небезпека у СІЗО. 
 
«Суд ухвалив рішення про застосування безальтернативного арешту з однією метою: забезпечити можливість фізичного знищення мого підзахисного в Лук’янівському СІЗО! Є реальна загроза життю мого підзахисного, як одного з п’яти головних ворогів країни-окупанта», — заявив пан Федур журналістам.
 
Після засідання суду адвокат одразу поїхав до слідчого ДБР задля вирішення питання про негайне прийняття рішення про застосування заходів безпеки в умовах тримання під вартою.
Висновок про небезпеку захисник зробив на підставі публічних заяв опонента Пашинського — Андрія Портнова. Адже той ще 4 жовтня написав у своєму Telegram про Пашинського: «Наступного тижня фігурант переїде в слідчий ізолятор... Ми постараємося вплинути на умови його утримання в камері і правильний колектив однодумців». 
За його словами, він «абсолютно офіційно стоїть за підозрою фігуранту. І це його юристи «подають клопотання, скарги, заяви і майже три роки ведуть щодо нього (Пашинського. — Ред.) судові процеси».
 
Уже після арешту Пашин­ського Андрій Портнов пообіцяв таку саму участь п’ятому президентові Петру Порошенку.
 
«Петро Порошенко, сподіваюся, Вам зрозуміло сьогоднішнє рішення суду по Пашинському. Ми будемо робити все, щоб у влади не залишилося іншого виходу і Ви стали наступним клієнтом слідчого ізолятора», — заявив колишній радник Януковича.
 
У Порошенка відреагували вже наступного дня. Зокрема, партія «Європейська солідарність» заявила, що провадження щодо Пашинського політично мотивоване, а його арешт — «дешеве шоу», мовляв, «серіал iз посадками» покликаний, щоб відвернути увагу людей від провалу влади у зовнішній політиці. Адже Пашинський не переховувався від правосуддя. 

ДОВІДКА «УМ»

Сергій Пашинський тричі проходив до Верховної Ради за списком партії Юлії Тимошенко «Батьківщина», і вчетверте — на парламентських виборах 2014 року — за списком партії Арсенія Яценюка «Народний фронт». У попередньому складі парламенту Пашинський очолював Комітет із питань національної безпеки і оборони. 
 
Після Революції гідності Пашинський із березня по червень 2014 року виконував обов’язки керівника адміністрації президента України.
 
Прізвище Пашинського неодноразово згадували в контексті кількох корупційних скандалів. Свою причетність до корупційних схем Пашинський завжди заперечував.
 
Рух «Чесно» повідомляв про Пашинського у зв’язку з антикорупційними розслідуваннями. Зокрема, щодо використання коштів Укртранснафти, що призначалися на ремонт нафтогону, а також — закупівель військової техніки та деталей до неї. А журналісти «Радіо «Свобода» провели розслідування про рейдерське захоплення фабрики «Житомирські ласощі», у якому також фігурував екснардеп.