Бучанський «Парк мистецтв» наповнився поезією Сергія Жадана

09.10.2019
Бучанський «Парк мистецтв» наповнився поезією Сергія Жадана

Сергій Жадан у Бучі читав свої вірші. (Фото надане організаторами.)

Дводенний міжнародний фестиваль «Парк мистецтв» по-особливому розмалював звуками і фарбами по-сучасному облаштовану відпочинкову зону у загалом курортній для киян Бучі.
 
 
У Міському паркові розважальні, мистецькі, освітні програми, які оберталися навколо джазу, охопили п’ять майданчиків.
 
 
Так, учнів Бучанської школи мистецтв зацікавив майстер-клас із мисткинями Мар’яною Мотикою зі Львова та Барбарою Бартнік із польського Любліна. Працювала інклюзивна зона для дітей.
 
 
На алеях парку представили два експозиційні проєкти. Перший — «Обличчя історії джазу» — (кураторка Катря Кот) візуалізували і знайомили з Луї Армстронгом, Еллою Фіцджеральд та іншими легендами музики свободи.
 
Плакатний проєкт «Українська музика: класика, джаз, фолк, поп та рок» — це роботи, в яких відображені творчість гуртів «Бумбокс», «Тартак» та «Скай», пісня-танго «Гуцулка Ксеня» на вірші Ярослава Барнича, народна «Чорнії брови, карії очi», перший український джаз-мюзикл у театрі «Березіль» — «Алло на хвилі 477»...
 
До проведення фестивалю долучилися студенти Київської академії естрадного та циркового мистецтв. Артисти Національної оперети України підготували яскравий гала-концерт, у якому поєднали найрізноманітніші музичні композиції: від «Створення магії», «Добро, що спричиняє зло» до всім відомої «О, цей шанс дарує Чикаго» з фільму «У джазі лише дівчата».
 
Найочікуванішими стали концертні виступи письменника Сергія Жадана та віртуозного співака з Британії Клівленда Воткіса — володаря титулу London Jazz Awards for Best Vocalist, що вправно володіє голосом на чотири октави. 
 
Міжнародний фестиваль «Парк мистецтв» організували у рамках проєкту «Малі міста — великі враження».
 
За словами Анатолія Федорука, міського голови Бучі, сукупний бюджет фестивалю — майже 2 млн грн., з яких 70 відсотків — це гроші грантової програми уряду, а 30 відсотків — із місцевого бюджету.
 
На переконання очільника пристоличного містечка, проєкт-конкурс «Малі міста — великі враження» треба продовжувати і наступного року, можливо, з іншим співвідношенням фінансування, — щоб давати можливість населеним пунктам, розташованим далі від обласних центрів, розвиватися. Відповідне звернення на адресу новопризначеного уряду готує Асоціація міст України.