Нобелівську премію з медицини-2019 отримали троє вчених за винайдення молекулярного регулятора

08.10.2019
У Швеції в понеділок, 7 жовтня, розпочався Нобелівський тиждень, який триватиме до 14 жовтня. Першими оголосили прізвища лауреатів у галузі медицини.
 
Згідно з заповітом засновника премії Альфреда Нобеля, нагороду отримує «особа, яка зробила найважливіше відкриття в галузі фізіології або медицини».
 
Премію присуджують за конкретне відкриття, а не роботу в галузі протягом життя. Переможець отримає призову виплату в 9 мільйонів шведських крон, що наразі дорівнює 915 тисячам доларів США. Нагороду і суму можуть розділити до трьох лауреатів.
 
Так і сталося цього року, оскільки «медичного Нобеля» здобули троє вчених. Ними стали американські онкологи 62-річний Вільям Кейлін та 63-річний Ґреґґ Семенца і 65-річний британський молекулярний біолог Пітер Реткліфф.
 
«Ця нагорода — трьом науковцям, які винайшли молекулярний регулятор, що визначає, як наші клітини адаптуються, коли рівень кисню падає», — сказав професор Рандал Джонсон, член Нобелівської асамблеї. Тобто вони відзначені за відкриття механізму адаптації клітин до обсягу доступного кисню. 
 
Виявлення клітинами кисню та пристосування їх до його обсягів є ключовим при багатьох захворюваннях. Відкриття цьогорічних лауреатів мало фундаментальне значення для фізіології і дозволило прокласти шлях новим перспективним стратегіям боротьби з анемією, раком та багатьма іншими хворобами. 
 
«Медичний Нобель» вручається з 1901 року, тобто з часу заснування нагороди. До цього часу 109 нагород у цій галузі присуджено 216 особам. Більшість iз них походить зi США.
 
Робота над обранням лауреата премії з медицини триває впродовж усього року: ще восени Нобелівський комітет розсилає запрошення інституціям та особам, які мають право подавати кандидатури. Прийом заявок завершується 31 січня.
 
Впродовж весни та літа Нобелівський комітет оцінює заявки, а в серпні звітує перед Нобелівською асамблеєю Каролінського інституту. Асамблея оголошує про своє рішення на початку жовтня. Вручення премії відбувається 10 грудня, в річницю смерті Альфреда Нобеля.