Стрибає і буде стрибати: чого українцям чекати від курсу гривні найближчим часом

08.10.2019
Стрибає і буде стрибати: чого українцям чекати від курсу гривні найближчим часом

Нацбанк із подивом спостерігає за стрибками курсу гривні і не має наміру втручатися у процес.

Українська національна грошова одиниця — гривня — може сміливо претендувати на титул найзагадковішої.
 
 
 
Шалено укріпившись на початку осені, хоча у цей період наша валюта, навпаки, падала, потім вона суттєво просіла. І зрештою, трохи відновилася після падіння. 
 
 
Який курс обере гривня далі, чи то збільшуючи свою вартість до 20 грн. за долар, — а такі прогнози були. Чи, навпаки, падатиме до передбачених у Держбюджеті 28 гривень, щоби хоч якось виконати бюджет. 
 
Тим часом Національний банк України, який тепер уже не відповідає за курсову стабільність, заявляє: нічого страшного не коїться, процес природний і саме так триватиме й надалі. 
 
Голова Національного банку України Яків Смолій пояснив: коливання курсу гривні, яке спостерігається останнім часом, є закономірним процесом, враховуючи політику гнучкого курсоутворення, що його проводить Нацбанк.
 
«Коливання в той чи інший бiк — це закономірний процес. Так і має працювати ринок. Коли відбувається коливання у певних діапазонах, це нормальна ситуація як для бізнесу, так і центрального банку, який регулює цю політику», — сказав очільник регулятора.
 
Також, за словами голови Нацбанку, зараз в Україні є кілька сезонних чинників, які фундаментально впливають на курс гривні.
 
«Це валютні надходження експортерів агропродукції, які істотно зросли, а також вкладення нерезидентів у цінні папери уряду, які на початок року зросли до 3 млрд доларів», — зазначив Смолій.
 
Ще один фактор стабільності національної валюти — дії населення, які переважно продають валюту, а не купують її. Так, за даними Нацбанку, за підсумками вересня українці продали банкам на 88,8 мільйона доларів валюти більше, ніж купили. 
 
Назагал, українці у вереснi збільшили пропозицію валюти на ринку вперше з червня 2019 року, коли обсяги продажу валюти перевищили обсяги її купівлі на 176 млн доларів. У вересні українці придбали в банках 1,34 мільярда доларів, а продали 1,43 мільярда доларів. Така ситуація сприяла зміцненню курсу гривні, адже пропозиція валюти на ринку зросла. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Кредити від Кабміну

Обіцянки давати народу дешеві кредити, не звертаючи увагу на ринкові умови та стан фінансової системи держави, не раз лунали з уст перших посадових осіб. Щоправда, до жодних вагомих успіхів справа не дійшла, за винятком хіба що корупційної складової, яка за подібних обставин є доволі значною. 
 
Не став, як ми бачимо, винятком і уряд Олексія Гончарука. Нещодавно прозвучала заява прем’єр–міністра: керівник уряду та Нацбанк домовились про взаємодію для забезпечення доступного кредитування.
 
«Якщо все вийде, то наприкінці наступного року кредитування під 11-12% у гривні стане реальністю. Але для цього потрібно ще дуже добре попрацювати. Разом», — заявив Гончарук, додавши, що дешеві кредити та стабільна гривня — необхідні умови для досягнення задекларованого урядом економічного зростання на 40% за 5 років.