Волкер та Йованович свідчитимуть у Конгресі у справі про імпічмент Трампа

04.10.2019
У рамках розслідування щодо імпічменту президента Сполучених Штатів перед комітетами Палати представників Конгресу США даватимуть свідчення колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер та колишня посол США в Україні Марі Йованович.
 
Про це ввечері у вівторок, 1 жовтня, агенції новин «Рейтер» повідомило джерело в одному з очолюваних демократами комітетів, які проводять розслідування.
 
У четвер, 3 жовтня, першим перед конгресменами постав колишній спеціальний представник Держдепартаменту США Курт Волкер.
 
Він є першим безпосередньо пов’язаним із Україною чиновником зовнішньополітичного відомства, який свідчитиме в Конгресі в межах розслідування щодо імпічменту президента Дональда Трампа.
 
Волкер мав прийти на спільне засідання комітетів Палати представників з питань розвідки, закордонних справ та загального нагляду, яке, з огляду на різницю в часі, мало відбутися вже надвечір за київським часом. Заслухати свідчення Марі Йованович планують 11 жовтня.
 
Члени Палати представників, де більшість зараз — за Демократичною партією, хочуть почути, чи здійснював президент США Дональд Трамп тиск на президента України Володимира Зеленського під час телефонної розмови з ним.
 
Ідеться про спроби Трампа спонукати українського колегу пришвидшити розслідування проти Хантера Байдена — сина Джо Байдена, якого вважають найперспективнішим кандидатом у президенти США від демократів на виборах 2020 року, нагадує «Німецька хвиля».
 
Загалом конгресмени викликали для надання свідчень п’ятьох чинних та колишніх співробітників Держдепу. Тим часом держсекретар США Майк Помпео намагався перешкодити їхнім свідченням у Конгресі, закинувши демократам спроби «залякати» співробітників Держдепартаменту, повідомляє агенція новин «Ассошiейтед Прес».
 
У комітетах Конгресу вже наголосили, що такі дії держсекретаря є незаконними та можуть розглядатися як перешко­джання розслідуванню.
 
Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп загостроє риторику у своїй критиці ініційованої проти нього членами Демократичної партії процедури імпічменту.
 
У серії дописів у соціальній мережі «Твіттер» Трамп назвав спробу позбавити його президентської посади «путчем із метою відібрати в народу владу» та намаганням перекреслити результати виборів.