Нацбанк вилучає з обігу монети номіналом 1, 2 і 5 копійок

02.10.2019
Нацбанк вилучає з обігу монети номіналом 1, 2 і 5 копійок

Копійка гривню вже не береже. (Фото з сайта goldvoice.club.)

Національний банк України з 1 жовтня почав виводити з обігу монети номіналом 1, 2 та 5 копійок — відучора дріб’язок перестали приймати під час розрахунків за товари та послуги, а з 18 жовтня — магазини, громадські заклади почнуть здавати залишки цих монеток до банків, які вже передаватимуть їх до НБУ.
 
 
Але панікувати не варто — у Нацбанку зазначили, що всі свої накопичення у вигляді цих монет можна обміняти впродовж наступних трьох років на платіжні засоби більшого номіналу: до 30 вересня 2020 це можна зробити в будь-якому банку України, а до 30 вересня 2022 року — в Нацбанку і уповноважених банках («Ощадбанку», «ПриватБанку» та «Райффайзенбанку Аваль»). Тож із 1 жовтня 2022 року ці дрібні монети можна буде лише колекціонувати.
 
У перспективі планується поступове виведення монети номіналом 25 копійок з обігу. Нацбанк пояснює, чому в «опалу» потрапила й ця монета: тим, що зi зникненням iз розрахунків 5 копійок потреба в 25 теж відпадає: їх «прибиратимуть» більш плавно — розраховуватися монетою можна буде, але, потрапивши в банк, вона вже не повернеться в «людський обіг».
 
Сьогодні номінальний грошовий ряд складає 17 найменувань, що може призвести до плутанини в гаманцях громадян, тим паче, що особливе невдоволення викликала нещодавня поява в обігу монет номіналом у 1 та 2 гривні, які важко відрізнити (особливо людям похилого віку) від монет номіналом 1 і 2 копійки. І, як заявив заступник голови Нацбанку Сергій Холод, у перспективі планується скоротити номінальний ряд до 12.
 
Також у НБУ пішли на цей крок через те, що на виготовлення монет найменших номіналів йдуть невиправдано великі кошти, котрі... перевищують вартість самих монет! Тож, припинивши випуск дріб’язку, держава зможе значно зекономити, заощадивши до 90 млн грн.
 
Є й більш банальна причина «експропріації» дрібних монет — їх практично припинили використовувати громадяни в готівкових розрахунках: з обігу такі монети майже не поверталися, а електронні платежі і зов­сім ставлять під сумнів необхідність їх використання.
 
 Нагадаємо: ще у 2018 році стало відомо, що найдрібніші номінали монет виведуть з обігу, й у зв’язку з цим із 1 липня 2018 року всі магазини і банки отримали право округлювати суми покупок, використовуючи простий математичний прийом, відомий усім ще зі школи.
 
Варто додати, що на цьому монетно-купюрні пертурбації не закінчаться: вже з 25 жовтня в обіг вводиться купюра у 1000 гривень (їх видрукують 5 млн штук). Також у недалекій перспективі НБУ введе в обіг монети номіналом у 5 та 10 гривень, натомість вилучивши з обігу  банкнотні купюри номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень. У «наполеонівських» планах Нацбанку — залишити в обігу лише шість найменувань монет і стільки ж — купюр.