Одного з чільних членів Зе-команди Данила Гетманцева підозрюють у фінансових зловживаннях

02.10.2019
Голову парламентського комітету з питань фінансів Данила Гетманцева звинувачують у не надто розбірливих зв’язках із доволі неоднозначними персонажами вітчизняної політики.
 
 
Які, як стверджує сайт «24 канала» з посиланням на члена Громадської ради чесноти Романа Маселка, не дозволили йому ще в 2017 році зайняти посаду судді Касаційного адмінсуду. 
 
 
В 2017 році претенденту відмовила і Вища кваліфікаційна комісія суддів. Під час конкурсу, як стверджує активіст, Громадська рада чесноти аналізувала інформацію щодо нього і виявила деталі, які змусили зробити негативний висновок.
 
«Ми з’ясували, що він мав тісні стосунки, був помічником народного депутата Сівковича, який має сумнівну і неоднозначну репутацію. Це і дозволило нам говорити про можливу його політичну залежність або причетність  до тих подій, які мали місце в 2013 році», — зазначив Роман Маселко.
 
Також представники Громадської ради чесноти встановили його причетність до компанії, на яку за рішенням РНБО накладено санкції за підозрою у фінансуванні тероризму. За словами перевіряючих, сам пан Гетманцев за кожним із пунктів намагався дати тлумачення.
 
Втім попри це в 2019 році Данила Гетманцева обрано народним депутатом, згодом він запропонував законопроєкт, проти якого виступає низка промисловців, економістів і міжнародних експертів.
 
Раніше Гетманцева звинувачували у зв’язках із народним депутатом від групи «Відродження» Віталієм Хомутинником. Також пан Гетманцев є одним зі співзасновників компанії «МСЛ».
 
За даними авторитетних ЗМІ, лотерейний оператор неформально контролюють два народні депутати: ексрегіонал Хомутинник і не менш скандальний Сергій Пашинськиий. У 2015—2017 роках президент України за рішенням РНБО ввів проти «МСЛ» санкції. Оператора підозрювали у фінансуванні тероризму. Служба безпеки зареєструвала кримінальне провадження і проводила досудове розслідування.
 
Сам Гетманцев фактично зізнався, що лотерейний оператор довгі роки працював у «тіні». «Частково, можливо, в тіні, частково з використанням схем, розроблених юристами, до речі абсолютно легальних схем», — сказав він одного разу у відповідь на пряме запитання журналіста сайта «Обозрєватєль», побічно підтвердивши, що він і його юристи розробляли ці самі «легальні тіньові схеми». У підсумку, за даними Youcontrol, у «МСЛ» утворився податковий борг понад 250 млн грн.